Miért e-könyv?

Számos alkalommal megkaptuk mi is és a világhálón is állandó vita tárgyát képezi az a kérdés, hogy miért jobb az e-könyv a hagyományos könyvtől, vagy jobb-e egyáltalán bármiben?

Szeretnénk leszögezni: reméljük, hogy a nyomtatott könyv soha nem fog megszűnni létezni és mindig lesz rá igény, amíg ember él a Földön! Ennek ellenére, vagyis inkább ezzel párhuzamosan egyre nagyobb szükség van viszont a digitális formában megjelenő könyvekre is. Ennek számos gyakorlati oka mellett az elvi indoka egyszerűen az, hogy ez a jövő.

Természetesen mindkét verziónak megvan a maga előnye és hátránya. Minél több a digitális eszköz egy háztartásban, annál inkább átáll az ember ezek (ki)használására és lineárisan csökken az igény az analóg dolgok iránt. Manapság mindenkinek van okostelefonja, számítógépe, esetleg rendelkezik még tablettel, okostévével, e-könyv olvasóval, stb. is. Ezeken az eszközökön kivétel nélkül olvashatók a PDF fájlok, és ideális esetben ePub kiterjesztésű anyagok megnyitására is képesek. Az e-könyvek kiterjesztésüktől függetlenül kis helyet foglalnak az eszközeinken, gyorsan megoszthatók és továbbíthatók más eszközökre és más személyek eszközeire is. Nem kell feleslegesen cipelni magunkkal az esetenként nagy és nehéz hagyományos könyvet.

Az e-könyvek szövegében pillanatok alatt rákereshetünk bármilyen szótöredékre is, másolhatjuk, idézhetjük és még kedvünkre módosíthatjuk, formázhatjuk akár a teljes tartalmat is. Digitális jellegüknél fogva sokkal több lehetőség van az e-könyvek kreatív kialakítására és szerkesztésére, mint a nyomtatott könyvek esetében. A szövegben további adatokra, forrásokra, stb. hivatkozhatunk és egy kattintással oda is ugorhatunk, még ha az egy kép, egy másik e-könyv, weboldal, vagy bármilyen egyéb fájl, ami az interneten megtalálható. Szövegét kicsinyíthetjük, vagy nagyíthatjuk, de szemünk kímélése érdekében a megjelenő színeket is igény szerint személyre szabhatjuk. Csak az eszközünk tárhelye szabhat határt annak, hogy hány könyvet viszünk magunkkal a mindennapokban, míg a valódi könyveknél ez igencsak korlátozott.

A digitális könyveket ugyanúgy tudjuk már kölcsönözni egyes helyeken, mint korábban a fizikai könyveket és a kiadók is kezdenek egyre többször digitális változatot is biztosítani kiadványukról. Mondhatjuk, hogy különböző szolgáltatásoknak köszönhetően a digitalizálás fénykorát éli és népszerűsége napról-napra nagyobb teret hódít. Fel kell ismernünk megkerülhetetlen mivoltát, de anélkül, hogy lekicsinyelnénk a nyomtatott kiadványok jelentőségét.

A nyomtatott könyvek érzékelhetők: tapinthatók, láthatók, szagolhatók. Gyönyörködhetünk bennük, ahogy a polcon sorakoznak, évtizedek múltán értékük növekszik, de csak korlátozottan hozzáférhetők, idővel pedig teljesen eltűnnek. Mindezek nem mondhatók el a digitális kiadványokról. És éppen ez az az igénytelenség, ami miatt figyelmünket ráirányítjuk. Azokat az értékeket is megőrzi az utókor számára, melyeket mi közvetítünk, nem csak a populárisabbnak számítókat.

És a jövő érdeklődői, kutatói ugyanúgy gyűjteni fogják ezeket a forrásműveket, hogy gyarapítsák tudásukat, mint mi a nyomtatott könyveket. És mi azzal tesszük a legnagyobb szolgálatot az utókornak, hogy ebben segítjük őket.