Árpádházi Szent Margit tisztelete

400 Ft

Cím: Árpádházi Szent Margit tisztelete
Sorozatcím: A Magyar Barát népi ájtatosságai
Grafikus: Márton Lajos
Kiadás éve: 1942.
Kiadás helye: Gyöngyös
Oldalszám: 32

Fájlok:

  • PDF – képes, OCR-es karakterfelismeréssel

Tartalom:

Árpádházi Szent Margit élete

Imádságok Árpádházi Szent Margithoz.

Felajánló ima
Litánia Árpádházi Szent Margitról
Kilenced Árpádházi Szent Margit tiszteletére
Kérésünk meghallgatásáért
A hála imája
Szent Margit szenttéavatásáért
Az önmegtagadás szelleméért
A hazáért
Ima szenvedésben
A papi és szerzetesi hivatásért
Lányok imája
Jegyesek imája

Énekek Szent Margitról

Árpádház Virága
Isten, hazánkért
Új csillagunk…
Óh, Szent Margit
Magyaroknak éke vagy
Pannóniában nőtt

Leírás

„Árpádházi Szent Margit élete

A tatárjárás szomorú emlékének 700 éves fordulóján az egész nemzet az 1242. esztendő rettenetes pusztításaira fordítja tekintetét. Az imént még viruló és népes föld lakatlan, puszta sivataggá változott falvak és városok üszkös romjai, letarolt mezők, vértől ázott utak, rothadt tetemek és fehérlő csontok a tatár-mongol had rémületes áradatának nyomában. IV. Béla lelkét porig sújtotta a szörnyű pusztulás. Mélységes hitével és nejének, a görög császár családjából származó Máriának vallásosságával nem esett kétségbe nemzete végpusztulása miatt. Istenhez folyamodtak. S hogy imádságuk annál hatásosabb legyen, megfogadták, hogy nemsokára születendő gyermeküket a nemzet áldozatának szánják és teljesen Istennek szentelik. Az Úr elfogadta az áldozatot. Az országot megszabadította a kiéhezett kóborlóktól. A király pedig hozzálátott a haza újjáépítéséhez. Isten ajándéka is bekopogtatott: megszületett a várva-várt gyermek a kis Margit személyében. 1942 januárjában látott napvilágot, valószínűleg Túrócz várában.
A kis királyleány nevelését Tamás, Bodoméri ispán özvegyére, a fiatal Olimpiádeszre bízta a királyi pár. Nemsokára teljesítette Istennek tett fogadalmát is, amikor a kis Margitot a veszprémi domonkos apácák klastromába vitték. Több főnemes leányka is belépett a veszprémi kolostorba, hogy Margit közelében lehessen. A zárda lakója lett Olimpiádesz asszony is, és hamarosan ő is beöltözött Szent Domonkos apácáinak ruhájába.
A kis Margit nagy érdeklődéssel szemlélte a nővérek szép életét, lassankint utánozgatta imádságaikat, virrasztásaikat, vezeklő gyakorlataikat. Játékaiban is, az Isten félelme és mértékletes komolyság nyilatkozott meg. Különös áhítatot érzett a megfeszített Krisztus iránt, s hosszan könnyezte az emberiség hálátlanságát és sok bűnét. Mindig a nehezebb és az alacsonyabb munkát választotta; nem szerette, ha királylánynak szólították. Az egész kolostor csodálatos lelket sejtett meg benne és áhítattal figyelte meg a kis Szent erénygyakorlatait. A szentbeszédet annyira szerette, hogy amikor kérésére nem maradt ott Benedek és Herbert testvér, addig imádkozott, míg az Úr Benedek szekerét össze nem törte, Herbert elé pedig záporral oly akadályt nem gördített, hogy mindkettőjüknek a kolostorban kellett maradniok, és a szentbeszédet folytatniok.”

(Visited 298 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Árpádházi Szent Margit tisztelete” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…