Akció!

Bangha Béla S. J. összegyűjtött munkái – XII. kötet

Original price was: 2 050 Ft.Current price is: 1 845 Ft.

Szerző: Bangha Béla S. J.
Cím: Összegyűjtött művei – XII. kötet
Alcím: Örök kőszál
Szerkesztő: Dr. Biró Bertalan
Kiadás éve: 1942-43.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 449
Fájlok:

  • PDF – képes, OCR-es karakterfelismeréssel

Tartalom:

Az örök pápaság.
Az örök pápaság. — Lehet-e szeretni a katolicizmust? — Legyünk büszkék a katolikus névre! — A katolicizmus a világkultúra fő tényezője. — Miért vagyok római katolikus? — Krisztus és az Egyház. — Miért középpontja az Egyháznak a pápaság? — Protestánsok a pápaságról. — Másfélezer év előtt. — Egy pápajelölt a XV. században. — Fény és árny a pápák történetéből. — Pastor pápatörténete. — Borgiák bűnei. — Ki volt XI. Ince pápa? — A törökverő háború lelke: XI. Ince pápa. — XI. Ince pápa és a jelenkor. — Névtelenül akarnak-e szobrot állítani stb. — X. Pius. — Hat éve Szent Péter székén. — A szociális pápa. — A szabad pápa. — A Szentszék és az olasz állam. — A lateráni egyezmény után. — Szabad a pápa! — A római szózat. — A pápa aranymiséje. — A békeangyala Szent Péter trónján. — Miért olasz mindig a pápa?

Levelek az Egyházról.
A „magam vallása”. — A papok. — A fordulóponton. — Krisztus Egyháza és a felekezetek. — Melyik a Krisztus igazi Egyháza? — Hol van az igazi Egyház? — Miképp terjedt el a protestantizmus? — Az egyházak terjedése manapság. — A fejlődés és az Egyház. — A hitélet és az egyházak. — „Hogy mindnyájan egyek legyenek.” — Távol a szülői háztól

Az Egyház történetéből.
Az újkori szabadgondolat diadalútja. — Egy „katolikus” eretnekség. — Egyháztörténelmi mesterművek. — Egyházgyalázó történetírás. — A Szentév mérlege. — Az Egyház belső gátlásai. — Társadalmi problémák a nemzetközi katolicizmusban. — A láthatatlan egység birodalma

A katolicizmus üldözése.
Miért üldözik épp a katolikus vallást? — A spanyol egyházrablás. — Hétezer meggyilkolt pap. — A fogoly király. — Radikális próbálkozások. — Mexikói posta. — A mexikói posta. — Callest pörbe fogják? — A spanyol vallásüldözés

Megjegyzés.
Tartalomjegyzék.

Leírás

„Az örök pápaság.

Aki csak egyetlenegy Szent Péter és Pál napot töltött Rómában s hallotta az ünnepi vecsernye hihetetlen erejű és fenségű Tu es Petrus-át, amellyel szárnyalásban a világnak kevés zeneműve versenyezhet, vagy aki csak egyszer is átélt egy nemzetközi vatikáni ünnepet, egy szenttéavatást, egy pápabevonulást a Szent Péter-egyházba, egy világ keresztmetszetének üdvrivalgása és tüzes lelkesedésének kitörései között, vagy aki csak egyszer is hatni engedte a lelkére egy pápai kihallgatásnak ősi, ceremoniális komolyságát és ugyanakkor családiasan meleg bensőségét: az talán megérezte, legalább egyszer életében, a pápaság tanának és intézményének páratlan fenségét, korokat és népeket egybeölelő, időfölötti és egyetemes jelentőségét.
Mi katolikusok benne élünk a pápaság légkörében; hozzátartozunk, mint a levegőhöz s napfényhez, amely körülvesz minket s amelynek hasznosságáról éppen ezért nem is elmélkedünk sokat. Csak ha elfogulatlan kívülállók nyilatkozatait halljuk, réved fel a lelkünkben annak megértése, mivel is bírunk mi a pápaságban s miért tett Krisztus igen nagy jót az ő Egyházával, amikor neki látható főt és élő központot rendelt.
Nem szükséges, hogy az áhítat rajongásának a hangján vagy elfogult felekezetiességgel beszéljünk a pápaságról. Nem szükséges az sem, hogy a hibákat palástoljuk, amelyek az egyháztörténelem két ezredévén keresztül a pápáknak emberi egyéniségéhez és emlékéhez fűződnek.
Lehetünk — akárcsak a hű katolikus és tárgyilagosan éleslátó Pastor Lajos, a Pápák történetének utolérhetetlen írója — egyes pápák gyengéinek, balfogásainak és mulasztásainak szigorú cenzorai is, különféleképpen gondolkodhatunk arról, mennyiben helyes ez vagy az a politikai lépés vagy egyházkormányzati rendszer, amelyre a Vatikán az egyes korokban és esetekben elszánta magát. A leghiggadtabb és elfogulatlanabb világtörténeti és vallástörténeti szemlélet prizmáján keresztül vizsgálhatjuk a pápaságot mint intézményt és tényt s akkor is meg kell állapítanunk, hogy ez az intézmény a kereszténységnek — az összkereszténységnek — fennmaradása, eleven élete és belső szilárdsága szempontjából a Gondviselés egyik legszebb ajándéka.”

(Visited 234 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Bangha Béla S. J. összegyűjtött munkái – XII. kötet” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…