Akció!

Bangha Béla S. J. összegyűjtött munkái – XIV. kötet

Original price was: 1 600 Ft.Current price is: 1 440 Ft.

Szerző: Bangha Béla S. J.
Cím: Összegyűjtött művei – XIV. kötet
Alcím: Utak és élmények – Róma lelke.
Szerkesztő: Dr. Biró Bertalan
Kiadás éve: 1942-43.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 398
Fájlok:

  • PDF – képes, OCR-es karakterfelismeréssel

Tartalom:

 

Előszó

Róma lelke.
     Canterbury
     Magyarország felé
     Róma madártávlatból
     Róma titka
     Beatrice Cenci legendája
     Séta a földalatti Rómában
     Magyarok a pápa előtt
     Szenttéavatás a szentévben
     Három év
     Szentjeink nyomában
     Római november
     A postumiai cseppkőbarlang
     O, dolce Napoli
     Találkoztam az édesanyámmal
     Római húsvét
     Katalin háza
     Bernini kútjai
     Erdélyi képek
     Magyar lélek Nyugat-Európában
     Genf tegnap és ma
     Konstantinápolyi emlék

Az Örök Város szentjei.
     Tarzusi Szent Pál
     VII. Szent Gergely pápa
     More Szent Tamás

Megjegyzés

Tartalomjegyzék

Leírás

„ELŐSZÓ.

Az Örök Város vonzóerejének évezredes titka sokszor foglalkoztatta azokat, akik ennek a vonzóerőnek a sugárkörébe egyszer belekerültek. Amilyen erős és mély ez a vonzás, oly sokszerűen vetődik le az egyes ember öntudatának síkjára. Egyik ezt látja meg a sugárkör fényívében, a másik amazt s a különféle benyomások és élmények kölcsönös kicserélése mindenik szemlélőben végül is a maga élményeinek kimélyülését és kiszélesedését eredményezi.
Ez a megfontolás adja okát, miért látszott érdemesnek az itt következő úti élményeket először cikkekben leírni, azután pedig kötetben foglalni össze — utóbbit annak ellenére, hogy egyes részek évek előtt „Római levelek” címen már külön kiadványban is megjelentek. Az volt a szerző érzése, hogy egy színesebb és többoldalú összefoglalás sokkal teljesebbé és beszédesebbé teszi Róma lelkének megértését, mint az egyes képek és részletrajzok külön-külön.
Az itt egybegyüjtött élmények és eszmélődések valamennyien egy-egy utazás nyomán keletkeztek. Nem csupán római, nem is csak éppen olaszországi utak nyomán. Hiszen Róma kisugárzásának rádiusa egy egész világot ölel magába és néha, esetleg negatív irányban, éppen ott mutatja éltető erejét a legsajátosabban, ahol ellentétes alakulatok és történelmi folyamatok vetődtek torlaszul az útjába.
Róma lelkének eljegyzettje minden katolikus, aki e névnek nemcsak a csengését, hanem a tartalmát is a magáévá tette. Az ilyenre nézve az örök Város varázsa soha el nem apadó örömnek és szent büszkeségnek forrása. De nem szabad letennünk a hitről, hogy Róma ma már a távolabb állók számára sem olyan idegen, amilyen, egy elmúlt, virulensül hitetlen és egyházellenes korszakban volt. örülnék, ha meg tudnám értetni közülük egyikkel-másikkal, miért szeretjük mi katolikusok Rómát oly nagyon s miért otthonunk, szent helyünk nekünk a Héthalom Városa. Az, amelyet már Antiochiai Ignác, az apostoltanítvány, az első keresztény század végén a „szeretetközösség fejének” nevezett.
Rajongó Róma-szeretet beszél az alábbi fejezetekből? Ne haragudjatok érte, még ti sem, akik ezt ma még nem értitek. A szerző éppen annak a meggyőződésének akart kifejezést adni, hogy Rómát — ha csak félre nem értjük — nem lehet nagyon nem szeretni. Az ősegyház egy nagy szentje, Ambrus tanít erre, aki szerint „ahol Péter van, ott van az Egyház s ahol az Egyház van, ott van Krisztus”. Nálunk a Róma-szeretet a Krisztus-szeretetnek szükségszerű folyománya; mi Rómában s a pápaságban is Krisztust szeretjük. Akit pedig szabad ugyebár, a rajongásig is szeretni?
Indulj el hát, Róma lelkének újabb szerény hírnöke; tölts el minél többeket rajongásig való Krisztus-szeretettel és Róma-szeretettel!

Budapest, 1935. Mindenszentek napján.

A szerző.”

(Visited 78 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Bangha Béla S. J. összegyűjtött munkái – XIV. kötet” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…