Akció!

Bangha Béla S. J. összegyűjtött munkái – XV. kötet

Original price was: 2 050 Ft.Current price is: 1 845 Ft.

Szerző: Bangha Béla S. J.
Cím: Összegyűjtött művei – XV. kötet
Alcím: Utak és élmények II. – Amerika.
Szerkesztő: Dr. Biró Bertalan
Kiadás éve: 1942-43.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 462
Fájlok:

  • PDF – képes, OCR-es karakterfelismeréssel

Tartalom:

Amerikai missziós körutam.
Indulás
Hollandiában
Az Aquitánián
Amerika földjén
Az amerikai hitélet
Amerikai magyarjaink
„Ki az a Bangha páter?”
Gyakorlatiasság, üzletiesség
A missiói körút
Chicago
A Niagara
Amerika és mi
Búcsúzás
Hazafelé
Otthon

Dél keresztje alatt
Előszó
Miért éppen Délamerikába?
Az Ibériai-félszigeten
Portugál
Tengeren
Argentína
A missiók területén
Uruguay
Brazília
Hazafelé

Magyar jezsuiták Pombal börtöneiben
Előszó egy még meg nem írt regényhez
P. fáji Fáy Dávid
Harc a Jézustársaság ellen
Az üldözés tetőfokán
Az almeidai börtönben
A Szent Julián-börtönben
A végső számadások előtt
Pombal bukása
Hazafelé

Megjegyzés
Tartalomjegyzék

Leírás

„Amerikai missziós körutam.

Indulás.

Régebbi külföldi tartózkodásaim megtanítottak arra, hogy az embernek csak idegen talajra kell lépnie s máris tanul, okul, látása kiszélesedik; az otthoni dolgokat is magasabb és összefogóbb szemszögből szemléli: a zavaró részletek jobban elvesznek s a lényeg élesebben domborodik ki. Emellett idegen emberek s országok látása, a külföldiekkel való érintkezés, más, a mienktől elütő szellemi élet közepébe csöppenés mindig nyújt új és új nézőpontokat s bár nem minden külföldön járt ember tudja felhasználni a kint nyert impressziókat, biztos, hogy magukban véve ezek a külföldi benyomások és tanulságok nagyon alkalmasak a rövidlátás és szükségszerűség legyőzésére.
Ezért szerettem mindig a külföldi utazást s azt tartom, hogy sokról mond le, aki ha teheti, nem fordul meg időnkint másutt is, mint szűk, most meg különösen is nagyon szoros határok közé szabdalt hazánkban. Nem válik javunkra, ha túlságosan ragaszkodunk ahhoz az elvhez, amit mint közmondást vágnak szemünkbe sokszor a külföldiek, hogy ugyebár miszerintünk „extra Hungariam non est Vita… ”
Örömmel ragadtam meg tehát az alkalmat, hogy előbb a katolikus nemzetközi mozgalom tanulmányozására Hollandiába, majd Amerikába utazzam s folytassam külföldi impresszióim gyűjtését ott, ahol a háború első hónapjaiban abbahagytam. A háború, mint ezt a Magyar Kultúra 1914-i őszi számaiban néhány tárcacikkben leírtam, engem Angliában ért s oly érdekesnek ígérkezett most látnom részben ugyanazokat a helyeket, melyeket akkor láttam, s amelyeken azóta a világháború viharja szántott végig.
Jelen utamnak a közvetlen lökést a new-york-i érseknek meghívó-levele adta meg. Az amerikai katolikus magyarság egyházi élete nem éppen a legmegnyugtatóbb. Vannak ugyan virágzó katolikus magyar hitközségek idekint is s vannak buzgó, derék lelkipásztorok, de nem elegendő számmal s amint az óhazában néha a legjobban pasztorált helyeken is nagyon sokszor elkel egy-egy léleküdítő misszió, úgy még fokozottabban kívánják ezt idekint. Az amerikai katolikus magyarság, a papok és világiak körében mozgalom indult missziók tartása érdekében, aminőket utoljára Prohászka püspök s néhány világi pap tartott már vagy 20 évvel ezelőtt s e mozgalmak eredménye lehetett a new-yorki érsek meghívó-levele, melyet rendfőnökömhöz intézett.
Egyidejűleg a külföldön élő katolikus magyarság lelki gondozására alakult hazai Szent László-társulat elnöke, Váradi L. Árpád kalocsai érsek úr is felszólított, hogy az amerikai katolikus magyarság rendszeres misszióztatása érdekében tegyem meg a kezdeményező lépéseket s így, bármily sok a munka odahaza is, ki kellett szakítanom magam néhány hónapra otthoni teendőim köréből s eljöttem szétnézni ide, messze idegenbe szakadt magyar katolikus testvéreink közé.”

(Visited 80 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Bangha Béla S. J. összegyűjtött munkái – XV. kötet” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…