Akció!

Bangha Béla S. J. összegyűjtött munkái – XXI. kötet

Original price was: 2 050 Ft.Current price is: 1 845 Ft.

Szerző: Bangha Béla S. J.
Cím: Összegyűjtött művei – XXI. kötet
Alcím: Örök élet igéi IV.
Szerkesztő: Dr. Biró Bertalan
Kiadás éve: 1942-43.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 456
Fájlok:

  • PDF – képes, OCR-es karakterfelismeréssel

OLVASS BELE!

Tartalom:

Az Igazság Lelke. (A pünkösdi ünnepcsoport evangéliumai.)
Jézus a mi Istenünk. — Egy-Isten és Szentháromság. — Micsoda a templom? — A felekezeti béke jelszava. — Mi az Egyház? — Helyes és helytelen vallásosság. — Az élet értelme. — Vallási türelem és elvhűség. — Testünk a Szentlélek temploma. — Az irgalmasszívű Jézus. — Miért gyűlölik sokan az Egyházat? — A szeretetről. — Önámítás vagy törvénytisztelet. — Akik két úrnak akarnak szolgálni. — Az istengyűlölés halottai. — Jézus a mi Urunk. — A szeretet gátlásai. — Jézus és az inaszakadt. — A nagy ítélet.

„Kiált az én Szívem!”
Miért Jézus „Szíve”? — A Jézus Szíve litánia. — Jézus Szívének tisztelete az emberiség stb. — A nagy ígéret. — Rejtett kincsesbánya .

Memento mori.
Emlékezzél a halálra. — Halottak napján. — Életek a sírok közt. — A legnagyobb tolvaj. — Isten szántóföldje. — A nagy csend. — Rémek és remények. — A Fehér Rém. — Utazás a part szélén. — A Nagy Kapu előtt. — Célnál.

A kereszténység jövője.
A kereszténység jövője. — Mik teszik tönkre az apostolkodást? — A protestantizmus a kereszténység jövőjében. — A katolicizmus jövője. — Az Egyház a világnézetek harcában. — Ha szeretnénk Téged, Uram.

Megjegyzés

Tartalomjegyzék

Leírás

Az Igazság Lelke
(A pünkösdi ünnepcsoport evangéliumai.)

Jézus a mi Istenünk.

„Úgy szerette Isten e világot,
hogy az ő egyszülött Fiát adá.”
Ján. 3, 16.

Pünkösdhétfőn.

Jézus isteni voltának bebizonyítása egy rövid előadás keretében vakmerőségnek látszhatik. Hiszen ezeket az érveket egész teológiai tudományszak dolgozza fel s még népies feldolgozásban is egész kötetek fejtegetik. Mégis legalább rövid összefoglalásban hadd kísérelem meg, legalább a főbb elvek csoportosítását, hogy akik az érveket már ismerik, azoknak ismétlésül szolgáljon, akik pedig még nem ismernék, rászánják magukat a bővebb fejtegetések elolvasására.

Nem térek ki ezúttal a jövendölésekből vett érvekre. Az Ószövetség tele van a jövendő Messiásra vonatkozó jóslásokkal, az ő születésének idejét, helyét, működését s halálát illetőleg, amely jövendölések mind beteljesedtek Jézusban és senki másban nem teljesedtek be. Márpedig ezekben a messiási jövendölésekben a Messiás isteni jelleggel van felruházva. Már ebből is következik tehát, hogy ha Jézus az ígért Messiás, akkor ő Isten is.

Hasonlókép nem térek ki azokra a jövendölésekre, amelyekben Jézus megjövendölte saját halálát s feltámadását, Egyházának elterjedését, Jeruzsálem pusztulását stb., s amely jövendölések oly csodálatos pontossággal teljesedtek. Itt csak két fő szempontot emelek ki: Jézus tanuságtételét önmagáról és a csodákat Jézus életében.

Mindenekelőtt, ha valaki azt kérdezné: de honnan vesszük a megbízható, tudományos értékű, történelmi jellegű adatokat Jézus életéről s beszédeiről? Erre röviden így felelek: az evangéliumokból. Ezeknek történelmi értékét pedig eléggé igazolja két körülmény:

Először, hogy miként a keresztény őskori természettudomány és szentíráskritika igazolja, ezeket a könyveket olyan emberek írták, akik közvetlen tanúi voltak a könyvekben előadott eseményeknek, akik nem voltak exaltált, hanem inkább nagyon is lassan hívő emberek, s akiknek semmi érdekük nem volt, hogy esetleg hazug meséket, épületes, de valótlan legendákat tárjanak az emberek elé, mert hiszen nekik az új, krisztusi tan csak munkát, lemondást, végtelen sok fáradságot s végül vértanúi kínhalált jelentett.

Másodszor, hogy ha akartak volna, akkor sem nyújthattak volna az evangéliumokban hamis képet a történelmi Jézusról, mert hiszen Jézus életét, tetteit, tanait ezer és ezer ember figyelte s látta s ezek meghazudtolták volna a hamis híreszteléseket! márpedig ilyen ellentmondásnak az egész őskeresztény korban sehol a legcsekélyebb nyoma sincs. Még a zsidók és pogányok is inkább erőszakkal igyekeztek torkukba fojtani a szót Jézus tanítványainak, de hogy valótlant írtak volna, nem merték állítani ők sem, minthogy az evangéliumi események közismertek voltak s a tagadással csak nevetségessé tették volna magukat.

Később sem lopódzhatott volna be az evangéliumokba hamis toldás vagy egyéb változtatás, mert az evangéliumokat azonnal leírták, lemásolták, különböző nyelvekre lefordították s hamarosan az egész világon elterjesztették. Lehetetlen lett volna valahol változtatást csinálni a szent szövegben, anélkül, hogy az összes többi egyházközségek ne tiltakoztak volna ellene. Röviden legyen elég itt ennyi annak leszögezésére, hogy az evangéliumi Krisztus-kép teljes történelmi hitelt érdemel: nagyobbat, mint bármely más történelmi forrásmű.”

(Visited 72 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Bangha Béla S. J. összegyűjtött munkái – XXI. kötet” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…