Bizó Béla: Hit és Haza

300 Ft

Szerző: Bizó Béla
Cím: Hit és Haza
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve: 1942.
Oldalszám: 20
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • Epub

Tartalom:

 

Leírás

„Iránytű a keresztény világnézet és a nemzetiszocialista nemzetszemlélet közös építő munkájához.

A magyar szélsőjobboldali tömegmegmozdulást a liberális baloldal mindenáron úgy szeretné feltüntetni, mint a külföldnek ugyanilyen eszmei síkon mozgó szociálpolitikájának szolgai utánzását, amely ellentétben van az „ősi alkotmánnyal“ s a nemzet lelkületével. S mivel lépten-nyomon tapasztalják azt, hogy a magyar nemzet elbolsevizálásán szovjetpénzzel támogatott titkos kommunista sejtek dolgoznak, készen vannak mindjárt az analógiával: a nemzetiszocialista mozgalmak mögött guruló márkát gyanítanak. Másképp szinte érthetetlen előttük a jobboldali propaganda letagadhatatlan és szédületes perspektívákat nyújtó eredménye. Egyvalamiről azonban megfeledkeznek: hogy a nacionalista gondolat minden propaganda nélkül is feltartóztathatatlanul terjed. Világáramlat ez, melyet nem kell propagálni, de amelyet nem lehet feltartóztatni sem. Nem német vagy olasz vívmány. Csak éppen ott vált előbb közéletet irányító tényezővé, államberendezkedéssé. Éppen úgy lehetett volna a nemzetiszocializmus kiépítésének elsőbbsége magyar érdem, ha a világháború utáni természetes népi megmozdulásnak nem felejtettek volna el alapot adni. Még azt sem lehet mondani, hogy a nemzetiszocialista társadalomszemlélet kialakítására csak a német példa lehet ránk hatással. Hiszen ugyanolyan példával szolgálhat — természetesen az egyes népi sajátosságnak megfelelő változások mellett — az olasz, a belga, a spanyol, a román, ma már a szlovák, a horvát, sőt a török és francia nacionalista törekvések is.

Ma már nyugodtan mondhatjuk, hogy nem sikerült a liberális baloldalnak a magyar közvéleményt a jobboldali eszmék támogatásától elidegeníteni azzal, hogy idegen import. Ma már a magyar társadalom akkor sem riadna vissza ettől a világszemlélettől, ha tényleg idegen import volna, mert nem szégyen külföldről importálni olyan eszméket, amiknek a nemzet újjászületését fogjuk köszönhetni annál is inkább, mert a liberális szellem vagy a marxi szocializmus sem speciális magyar találmány.”

(Visited 279 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Bizó Béla: Hit és Haza” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .