Dr. Horváth Sándor O. P.: Katolikus közélet

400 Ft

Szerző: Dr. Horváth Sándor O. P.
Cím: Katolikus közélet
Alcím: Erkölcsbölcseleti tanulmányok
Kiadás éve: 1928.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 46
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • ePub

Tartalom:

Katolikus hazafiság
Hitvallás a politikában
    I.
    II.
    III.
A tulajdonjog szent Tamásnál

Leírás

„A Kipa egy Jugoszláviában folyó érdekes polémiáról értesít. Marko Kaloder, a jugoszláv ókatolikusok püspöke, felekezetének szelleméhez híven, többszörösen kirohan Róma ellen. A pápát „olasz“ püspöknek nevezi, az ókatolicizmust pedig a nemzeti lelkiismeret és öntudat felébresztőjének mondja. Ezek és hasonló kijelentések még a szerb orthodoxok előtt is sérelmeseknek tűntek fel és a Politicki Glasnik szerkesztője, Nikolics Uzomir, kénytelen volt a püspök urat kioktatni, hogy a pápa nem olasz, hanem római püspök, s mint ilyen a leghatalmasabb nemzetközi társadalom feje. Nagyon alaposan elintézi emellett a püspök úr hazafiaskodó állításait s helyesen mutat rá, hogy mi fér meg a kereszténység elveivel az utóbbi évtizedekben divatos hazafias sarkantyúpengetésből.

A katolikus Egyháznak nem először kell hallania a szemrehányást, hogy nemzetközi, az egész emberiségre kiterjedő törekvéseivel kiöli híveinek lelkéből a hazafiságot és a haza ügyeiért való lelkesedést. Nem kell messze mennünk. Itthon is elégszer hallottuk már ezt, úgyhogy az avatatlanok könnyen megtévednek s elhiszik, hogy a hazafiságot csak a főképp nemzeti törekvésű felekezetek ápolhatják. A kishitűek megnyugtatására szívesen elismerjük, hogy van hazafiság, amelyről a katolikus Egyház, mint az erkölcsöknek Istentől rendelt őre, nem akar tudni, amelyet mint az igazságosság és béke megrontóját elítél, s amelytől óva inti híveit. Ha tehát bárki is ennek a hazafiságnak szószólója s az ily értelemben vett nemzeti öntudatnak felébresztője gyanánt akar szerepelni, irigység nélkül neki engedjük a dicsőséget. Az erényes hazafiságot azonban, ennek a terjesztését és ápolását, nem engedjük kisajátítani. Ennek a katolikus erkölcstanban éppoly helye van, mint akármelyik más erénynek, nélküle teljes értékű katolikus ember éppúgy nem képzelhető el, mint a többi erények nélkül. Vizsgáljuk meg tehát, mi a nemzetköziség, mi a nemzetiség, miként fajulhat el mindkettő, hogy az igazi hazafiság mibenlétét és gyakorlási módját biztosabban állapíthassuk meg.”

(Visited 329 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Dr. Horváth Sándor O. P.: Katolikus közélet” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .