Hubay Kálmán: Két forradalom

550 Ft

Szerző: Hubay Kálmán
Cím: Két forradalom
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 1941.
Oldalszám: 99
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • ePub

Tartalom:

I.Róma
II. Berlin

Leírás

„Ez a két tanulmány nem nagyképűsködik és nem akarja felfedezni sem a fasizmust, sem a német nemzeti szocializmust. Mind a kettő előadásnak készült, az első 1931-ben, a második 1939-ben. Az volt a cél, hogy a hallgatók megismerjék mind a fasizmus, mind a nemzeti szocializmus uralomra jutásának előzményeit, azt a hősi harcot, amit a két mozgalom a régi rend ellen vívott, — általában tájékozva legyenek a legszükségesebbekről, amiket a két, világformáló erőről minden magyar embernek tudnia kell. Éppen ezért idézem mind a két tanulmányban magát Mussolinit és magát Hitlert; a hallgatók, illetve olvasók a Fasizmus Doktrínáján és a Mein Kampf-on keresztül a Ducetól és a Führertől hallják, hogy melyek azok a vezéreszmék, amelyek a XX-ik század új, diadalmas népmozgalmain keresztül új értelmet és új tartalmat adtak az emberek, fajok, népek és nemzetek életének.

A két diadalmas nemzeti forradalom birodalma ma már kemény egységben, mint Berlin—Róma-tengely, jelenti egész Európa számára azt a szilárd vázat, amely körül az élni és fejlődni akaró népek és nemzetek elhelyezkedhetnek. A két forradalom vezéréről, harcairól, tartalmáról, eszméiről, rendszeréről eddig is könyvtárakat írtak már össze. Ez a kis könyv nem céloz egyebet, mint hogy azoknak, akiknek nincs módjukban ezeket a könyvtárakat áttanulmányozniok, tájékoztatást nyújtson, s dióhéjban adja mindazt, ami ma már — túl a mozgalmi kereteken — maga az élő történelem.

Budapest, 1941. március.     

HUBAY KÁLMÁN”

(Visited 761 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Hubay Kálmán: Két forradalom” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .