Huszár Károly: A proletárdiktatúra Magyarországon

850 Ft

Szerkesztő: Huszár Károly
Cím: A proletárdiktatúra Magyarországon
Szerzők: Huszár Károly, Turi Béla, Dr. Székács Aladár, Lorx Viktor, Dr. Szőllőssy Oszkár, Dr. Pethő Sándor, báró Korányi Frigyes, Faragó Miksa, Németh József, dr. Kovalóczy Rezső, Fenyő Miksa, Bódy Tivadar, Pekár Gyula, Dr. kakucsi Liebner János, dr. Kun Andor, Dr. Praznovszky Iván, dr. Fábián Béla, Dr. Szabó László, dr. Prohászka Ottokár
Alcím: A bolsevista rémuralom hiteles története
Kiadás éve:
1920.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 217

Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • ePub

Tartalom:

A bolsevizmus világveszedelem
Az út a bolsevizmus felé
Lázadás a jogrend ellen
A hadsereg szétzüllesztése és a vörös hadsereg
Gonosztevők a diktatúrában
Bolseviki arcok
A kommün pénzügyi mérlege
A szovjet pénzügyei
A bolsevizmus kultúrpolitikája
A bolsevizmus pusztításai Magyarország mezőgazdaságában
A magyar kereskedelem a bolsevizmus alatt
Az ipar szocializálása
Minő kárt okozott Budapestnek a bolsevizmus?
A bolsevisták rémtettei
A kommunista egyházüldözés Magyarországon
A bolsevista sajtó
A bolsevizmus külpolitikája
A bolseviki világpropaganda módszerei, eszközei és eredményei
A III. Internacionálé külpolitikája és a bolsevizmus nemzetközi
propagandája
A marxizmus csődje a tények világánál

Leírás

„A bolsevizmus világveszedelem

Írta
Huszár Károly
volt magyar miniszterelnök

A modern kultúra napjainkban egyik legnagyobb válságát éli át. Az emberiség negyven fokos lázbetegségben szenved. A nagy tömegek általános elégületlensége beteggé tette az összes állami organizációkat. A bolsevizmus csak egyik fekélye az emberi társadalom beteg szervezetének. A XX. század embere elvesztette a lelki iránytűt, és idegesen kapkod új életideálok és új életformák után. A modern kapitalizmus bámulatos újításokat hozott, de egyúttal eddig ismeretlen gazdasági és szociális bajokat idézett fel. Államok, parlamentek, szociológusok, közgazdászok vesződnek a nagy probléma megoldásával. Az evolúció lassú és a revolúció gyors útján igyekeznek a gondolkodók, az úttörők, a népvezérek és a tömegek a sokszor tűrhetetlen helyzeten javítani. A modern parlamentek, világkongresszusok, a gazdasági érdekképviseletek versenyeznek egymással abban, hogy miként kell a szociális kérdést helyes irányban megoldani. A demokratikus társadalmi reformmunka javában folyt, mikor a világháború borzalmai reászakadtak az emberiségre. A fajok, nemzetek élethalálharca leírhatatlan szenvedéseket hozott minden országban a népre. A legyőzött országok vagyontalan tömegeinek vér- és pénzáldozata teljesen felborította lelki egyensúlyukat, de a győztes országokban is nagy a szegények keserűsége és szenvedése. A lövészárkokból hazakerült tömegek, a hadifoglyok, a rokkantak, az özvegyek, az árvák, a tönkrement exisztenciák milliói mind egy új társadalmi rend után sóvárognak. A tömegek erejük tudatára ébredtek, és duzzadt önérzettel részt kérnek sorsuk intézésében. A demokrácia hódító körúton van az egész világon, és a dolgozó néprétegek szemlátomást nyomulnak elő az egész vonalon. Ez egy egészen természetes és örvendetes jelenség.
Ennek a nagy világváltozásnak is megvannak azonban a gyermekbetegségei. A betegebb állami szervezeteket előbb és erősebben támadják meg ezek a nyavalyák. A hatalmasabb, rendezettebb nemzeti organizmusok nagyobb ellenállást tudnak kifejteni ezzel a kórsággal szemben. A társadalmi reformerek nem mind jóakaratú és tudós orvosok, hanem sokan közülök csak a világnyomor konjunktúráit kihasználó önző kuruzslók és spekuláló néplázítók. Vannak közöttük fanatikusok, lázadók, de a legtöbbje öntudatos kihasználója a világínségnek. Egynémelyik a szociális messzianizmus rajongó mártírja, de a javarészük egy degenerált világfaj söpredéke, amely a mostani zűrzavart fel akarja használni arra, hogy a régi vezetők erőszakos elűzésével ők kerüljenek a társadalom élére. A világforradalom lángralobbantásán dolgoznak ezek mind, és a régi intézményeket erőszakkal akarják lerombolni, még mielőtt elkészítették volna az új társadalom alaprajzát. Az elégületlenség kétségbeesett dühével akarnak felrobbantani mindent, hogy azután a káoszból felépítsék a maguk utópiáját. Az emberiség alja asszisztál ennél a démoni munkánál, és a legnagyobb kegyetlenséggel folyik az egész világ aláaknázása. Oroszország kimondhatatlanul szenved ez alatt a járom alatt. Magyarország túl van ezen a pestisen, de állami szervezetünk minden része erősen meg lett támadva. E mű célja hiteles és szakszerű összefoglalásban megmutatni a kultúrnemzeteknek, hogy mit csinált a bolsevizmus diktatúrája Magyarországból. Itt-ott talán kissé túlságosan részletes, de enélkül nem volna tökéletes a kép.”

(Visited 352 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Huszár Károly: A proletárdiktatúra Magyarországon” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…