Lantos-Kiss Antal: Vezérférfiúság

550 Ft

Szerző: Lantos-Kiss Antal
Cím: Vezérférfiúság
Alcím:
Világi férfiak önnevelése
Grafikus: Márton Lajos
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 1940.
Oldalszám: 104
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • Epub

Tartalom:

„Új bort — új tömlőkbe!”
A vezetői hivatás gondolatköre
A felkészülés áramában
Egy a mi vezérünk: Jézus!
A vezetőjelölt első harcai
Szárnypróbálgatások
A vezérférfi lelki élete
Sajátos vezetői tulajdonságok
A vezérférfi műhelytitkai
A pihenni tudás művészete
Az érvényesülés mesterfogásai
Az élen
Alkonysugarak
Irodalom

Leírás

„Nagy hittel és ifjúságunk magasabb igényeibe vetett bizalommal teszem a magyar fiú asztalára a Vezérférfiúság kötetét!

Külföldön egymást érik az Erziehung zum Führertum, Tatmensch, Führerfibel és hasonló című könyvek, amelyek politikai pártok erőutánpótlását, világnézeti eszmék meggyőződéses prófétanemzedékének tervszerű felkészítését célozzák. A hitből élő önnevelő ember, aki a könyvekben buzdítást keres arra az ösztönszerű magasba vágyásra, amely Isten ajándékaként minden egészséges ifjúlélek mélyén szunnyad, — csalódottan teszi le ezeket a könyveket, mert az életünket irányító magasabb erőknek, a kegyelmeknek számításon kívül hagyását és a tehetségeket osztó Istentől való, számunkra bántó elrugódzást talál bennük. Mégis érdemes megfigyelni, mennyire felfigyel az ifjúság ezekre a könyvekre, — hiszen a fiatal léleknek jólesik, ha férfinak tekintik s ha testi és szellemi érése idején már figyelmeztetik arra, hogy sokat vár tőle az Isten, a haza és az emberiség.

A nagyrahivatottság tudatának felkeltése, főleg pedig az önnevelési rendszerbe foglalt tervszerű vezetőképzés ezideig hiányzott önnevelési irodalmunkból. Férfiifjúságunk valahogy nem kapta meg azokat a merész, és merészségük mellett is vonzó és megvalósítható eszméket, amelyek erőteljesen belenyúllak volna ifjúkora iránykeresésébe, utat mutató fények lettek volna serdülőkora küzdőzónájában s amelyek hatékonyan beállították volna a jóakaratú fiúlelket valamilyen gyakorlati életútra.

A vezetővenevelést, mint önnevelési eszményt több szempontból is nagyon időszerű lesz meghirdetni magyar ifjúságunk előtt. Az értékek nagy eltolódásának korát éljük, amikor a testi erő bajnokai nagyobb tekintélyek, mint a jellemhősök, amikor a gyilkosokat jobban ismeri a közönség, mint a tudósokat és feltalálókat, amikor üstökösként új nagyságok lépnek a közismertség egére és utánuk rohan az ifjúság kritikátlan tömege, s amikor az agyonhirdetett senkiknek nagyobb sikerük van, mint az agyonhallgatott valakiknek. Itt az idő tehát, hogy nappali fénnyel világítsunk rá az igazi értékekre, az igazi célokra és az időket álló eszmékre, amelyek ifjúságunk előtt sokszor csak oly halványan derengenek, mint a decemberi ködben az utcai lámpák fénye. Ebben a tekintetben is hallgatnunk kell korunk sürgető szavára, amely minél több férfit kíván a katolikus élet vezetősorába. Arcunkba szökik a szégyenpír, magunk sem értjük, hogy az elitképzést miért nem kezdtük eddig is már a serdülőkorú fiúknál, — önvádat érzünk magunkban, mikor a Szentírás szelíd feddését erre a kérdésre alkalmazzuk: „Az ég arculatát meg tudjátok ítélni, — az idők jeleit pedig nem értitek?””

(Visited 302 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Lantos-Kiss Antal: Vezérférfiúság” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .