Málnási Ödön: Feladatok

450 Ft

Szerző: Málnási Ödön
Cím: Feladatok
Kiadás éve: 1942.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 55
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • Epub

Tartalom:

ELŐSZÓ
I. AZ ÚJ-EURÓPA.
II. A FAJ VÉDELME.
     AZ IFJÚSÁG VÉDELME: A NÉP VÉDELME.
III. A PARASZTSÁG VÉDELME.
IV. A MUNKA VÉDELME.
V. A TECHNIKA FEJLESZTÉSE.
VI. A NÉPÁLLAM.
VII. NÉMETSÉG ÉS MAGYARSÁG
VIII. A FERTŐZET LEKÜZDÉSE.
IX. TÁRSADALOMERKÖLCSI KULTÚRA.
X. KULTÚRA ÉS NÉPI KULTÚRPOLITIKA.

Leírás

„Minél kevesebbet ír egy mű szerzője, annál inkább szükséges az olvasót tájékoztatni a mű céljáról. Ezért bővebben foglalkozom jelen írásom céljával.

Évek hosszú során nem szóltam sajtó útján régi és újabb olvasóimhoz, mert ebben évekig akadályozva voltam és mert utóbb a néppel való állandó, közvetlen érintkezés miatt nem is volt időm erre. Hogy a kiadóvállalat megismételt kívánságára most mégis szakítok időt a népi fel­adatok közül a legfontosabbak vázolására, azért teszem, mert tapasztalatom szerint éppen a reánk háramló feladatok felismerése körül a leg­nagyobb a zavar. Nem csodálatos jelenség, mert a legtöbbek figyelme a trianoni rendszerben csak a bennünket körülvevő ellenséges gyűrűre irá­nyult, a nemzetiszocialista koreszme európai ki­bontakozása óta pedig a visszacsatolt területek népi, szociális, gazdasági és kulturális bekap­csolásának kérdéseire összpontosult. Ilyen kö­rülmények között a legtöbben nem tudtak kellően betekinteni azon nagy, egymásra ható konti­nentális erők működéséhe, amelyek átalakító ha­tású erejüket a Közép-Duna-medence népeire is, már most is, előnyösen éreztetik, de méginkább megszabják a háború utáni jövőnket.

A reánk ható erőkből fakadó legfontosabb kö­vetelményeket és feladatokat teljesen a meg­győződésemként vázolom, bár az alapelveket valóban Európa-formáló, vezető politikusok meg­nyilatkozásaiból merítettem. Azt csak azért em­lítem, hogy néhány rosszhiszemű, világnézeti és politikai ellenfelem ne vadulhasson eltulajdo­nító plagizálással. A komoly, jóhiszemű érdek­lődőknek pedig bármely vonatkozásban annyi idézettel szolgálhatok, ahányat kívánnak.

Eddig csak rendszeres, arányos munkát szoktam végezni. Aki ezt várja most is tőlem, előre figyelmébe kell ajánlanom, hogy a kiadás terjedelme és az idő miatt ez alkalommal nem elégíthetek ki ilyen igényeket. Amelyik kérdés­ben már teljesen kialakult közvélemény van, azt csak érintem, máshol viszont a részletfeladatokra is utalok.”

(Visited 323 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Málnási Ödön: Feladatok” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .