Marschalkó Lajos: Bűnös Marietta?

650 Ft

Szerző: Marschalkó Lajos
Cím: Bűnös Marietta?
Megjelenés éve: 1932.
Kiadás helye: Budapest
Kiadó: Nyíl Szépirodalmi Hetilap
Oldalszám: 72
PDF ISBN: 978-615-6609-20-5
ePub ISBN: 978-615-6609-19-9

OLVASS BELE!

Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • ePub

Tartalom:

Leírás

„I. FEJEZET.

Batáry Gábor később maga sem tudta volna megmagyarázni, mint keveredett bele abba a különös históriába, amely hetekig foglalkoztatta a várost. Az egyetlen magyarázat Szilassy Marietta, a Kisfaludy Színház észvesztőén szép táncos szubrettje volt, akinek kedvéért minden héten lerándult egyszer Budapestről ebbe a nagy vidéki városba, ahol az egész aranyifjúság reménytelenül szerelmes volt Mariettába.

Batáry Gábor ebben az időben már a legkeresettebb írók közé számított. A kiadók tekintélyes pénzt fizettek regényeiért, amelyeket rekord-példányszámban lehetett piacra dobni. Jövedelmével egyenes arányban növekedett a népszerűsége is. A mondain életben és a félvilágban egyaránt körülrajongott alak volt az elegáns fiatal író. Hölgyimádói egyedül ezeket a vidéki kiruccanásokat nem tudták neki megbocsátani. Nyilván sejtették, hogy a szabályos időközökben megismétlődő utazások mögött valami nagy-nagy szerelem lappang.

Pedig Batáry Gábor azt hitte, hogy nem is szerelmes Mariettába. Mióta a kislány kikerült a színiiskolából, valami sajátságos, meleg barátság kötötte össze őket. Látszólag tényleg több volt a pajtáskodásnál, valójában sohasem terjedt túl egy meleg tekinteten, egy kézszorításon és azon a baráti csókon, amely minden érkezésekor kijárt Mariettától. Ezt pedig még Marietta udvarlói is megbocsátották, mert általában meg voltak győződve róla, hogy Marietta szívtelen, kegyetlen démon, afféle vidéki Greta Garbó, akinek lábai előtt összetört szívek hevernek.

Schüller Károlyon, a Kisfaludy-Színház öreg karmesterén kívül egyedül Batáry Gábor tudta, hogy Szilassy Marietta nemcsak a színpadon játszik, hanem kint az életben is végig komédiázza ezt a különös vamp-szerepet.

— Vidéki szubrettnek — mondogatta bizalmas körben — legrosszabb ajánló levél, ha azt hiszik róla, hogy megközelíthetetlen.

A százezer lakosú alföldi városban szerencsére éppen százezer ember volt meggyőződve ennek az ellenkezőjéről. Schüller Károly és Batáry Gábor voltak a kivételek, akik a szabályt erősítették.

Batáry mindig úgy érezte magát Mariettánál, mint valami tiszta kis forrás mellett. Számára a csönd, békesség, felüdülés forrása volt Szilassy Marietta. Szerette nemcsak a meleg mosolyát, ragyogó szemét, hanem a friss, üde lelkét és játékos szellemét is. Mindezenfelül kitűnően szórakoztatta az a fölény, amellyel a lány királynőként tartotta féken az udvarlók hadát.

Ezen az estén, amelyen a hírhedtté vált Bicskey-ügy kezdődött, Batáry váratlanul toppant be a „Vadászkürt” megszokott asztaltársasághoz, amelyben Marietta oldalán Schüller Károly karnagy prezideált estéről-estére.

Marietta egy vidám sikollyal, aztán a szokott csókkal ugrott a nyakába.

— Hurrá Gabi! Honnan kerülsz te ide?

— Most jöttem az esti gyorstól. Nem akartam elmaradni azok közül, akik Greta Garbócskának boldog születésnapokat kívántak.

Batáry Gábor közben kezet nyújtott a két apródnak, a fiatal Vécsey grófnak és Bicskey Bélának, akik nap mint nap rendületlen kitartással ültek Marietta-királynő asztalánál.

— Születésnap! — kacagott Marietta. — Látod el is felejtettem, hogy születésnapom van.

— Elég, ha én tudom — mondta Batáry s az asztalon lévő vázába beállította a magával hozott nagy rózsacsokrot.

Marietta egy kis meghatottsággal ültette maga mellé az írót.

— Látod kis pajtás — mondta melegen — mindig mondtam, hogy te vagy a leghűségesebb cimbora. Nem feledkezel el rólam. Ezek az urak… — mutatott gúnyos mosollyal a két apródra, aztán nem fejezte be a mondatot csak legyintett egyet. Eh, unom már őket.

— Még nincs veszve semmi! — vágott közbe Vécsey Tibor. — Ma este annyi pezsgőt iszunk meg, ahány éves Marietta.

— Huszonegy! — csengett fel Marietta friss kacagása. — Két ilyen kis gyereknek azt hiszem sok volna!

— Az őszi vadászaton egy magara tíz üveget nyakaltam be — berzenkedett Bicskey Béla, a főispán fia.

— Lehet — vont vállat Marietta — ma azonban nem isznak egyet sem. Pezsgő nélkül is épp eleget szórakoztatnak mostanában.

— Valami rossz fát tettek a tűzre? — kérdezte Batáry, aki észrevette, hogy Marietta homlokán egy árnyék fut végig.”

(Visited 72 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Marschalkó Lajos: Bűnös Marietta?” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…