Nemzetiszocialista káté – Nemzetnevelés

300 Ft

Szerző: n. a.
Cím: Nemzetiszocialista káté
Sorozatcím: Nyilaskeresztes Füzetek 4.
Előszó: Fiala Ferenc
Zárószó: Bagossy Zoltán
Kiadás éve: 1940.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 22

Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • ePub

Tartalom:

Előszó.
Nemzetnevelés.
     Bevezetés.
     Mi a Nemzet?
     Mi a Nevelés?
     Átöröklés és nevelés.
     Mi a nemzetnevelés?
     Mik az erkölcsi erők?
     Mi az Istenfélelem?
     Nincs felekezeti kérdés!
     Mi a Hazaszeretet?
     Mi a fegyelem?
     Mi a hűség?
     Mi a Kitartás?
     Mi a Győznivágyás?
     Mi a Bajtársiasság?
     Mi az Önbírálat?
     Mire kell nevelni a Nemzettestvéreket?
     Mi az elhárító irányú nevelés?
     Mely általános felismerhető tulajdonságok ellen kell küzdenünk?
     Mi a fejlesztő irányú nevelés?
     Kik a nemzetnevelők?
     Mik a nemzetnevelés eszközei?
     Mi az a totalitás?
     Mi a totális nevelés?
     A sajtó nemzetnevelő ereje.
     Az irodalom nemzetnevelő ereje.
     A színház nemzetnevelő ereje.
     A film nemzetnevelő ereje.
     Az államhatalom irányító hatása a nemzetnevelésben.
     Üdülés, mint nevelő eszköz.
     A Pártélet nevelő hatása.
     Külső szimbólumok nevelő hatása.
     Összefoglalás.
     Zárszó.

 

Leírás

„Előszó

A közelmúlt történelmi eseményeiből levonhatjuk az eredményt, hogy elsősorban azok az államok, fajok és országok küzdöttek sikeresen népeik boldogulásáért, amely országok először léptek rá a minden mellékkörülménytől mentes radikál-nacionalizmus útjára. Az úgynevezett demokrata államok a maguk polgári világnézetükben nem értették meg a német és olasz belső szabadságharc lényegét és lenézték, kigúnyolták azokat a rendeleteket, intézkedéseket, és a nép egész struktúráját átalakító vastörvényeket, amelyek tulajdonképpen mind a nemzetnevelést szolgálták. Ma már tudjuk — Valaki nekünk is ezt hirdette —, hogy a XX. század a totális háborúk kora és ebben a totalitásban nemcsak a hadseregnek, nemcsak az olasz milíciának, vagy a német SA-alakulatnak, hanem az úgynevezett polgári osztály minden tagjának is kemény kötelességei vannak. Ennek a kötelességérzetnek megacélosítása: a nemzetnevelés feladata. A nemzetnevelés tulajdonképpen már a bölcsőben kezdődik és csak a koporsónál ér véget. Az ország szempontjából és az ország biztonsági érzetének a kialakítása végett nem mindegy, hogy miként, s hogyan nevelődik az anya karját elhagyó gyermek. Nem mindegy, hogy milyen légkörben cseperedik családfenntartóvá — apává, vagy anyává — a fajta és az ország gyermeke.

Ezért a gondolatért állították sorompóba a németek a Hitlerjugend, az olaszok pedig a Balilla-szervezeteket. Az új nacionalista államok vezetői szakítottak a nyárspolgári gondolattal. A mindenen túli fegyelem és a hűség gondolata voltak azok az iránytűk, amely őket országépítési munkájukban vezette.

A nemzetiszocializmus tanai szerint egyike a legfontosabb feladatoknak, mert az eszme harcosai jól tudják, hogy eredményt nem gerinctelen férfiakkal, nem gyáva és nyegle „polgárokkal” hanem kemény minden harcra és áldozatra kész a helyes nemzetnevelési eszközökkel megnevelt népközösséggel lehet elérni.

Tulajdonképpen ezt a célt szolgálja nálunk a leventeintézmény, melynek az eredményei ma már elvitathatatlanok. Sajnos, a huszonnegyedik életévét betöltött fiatalember ezután magánéletére vonatkozóan senkinek sem tartozik felelősséggel és úgy éli napjait, ahogy azt jó, vagy rossz sorsa irányítja. Ennél a pontnál kapcsolódna bele az úgynevezett szabadidő-mozgalom — Németországban a Kraft durch Freude, Olaszországban a Dopolavoro —, mint amely szervezet továbbra is döntő és irányító befolyást jelentene a nagy tömegek életébe. Hazánkban az igazi nemzetnevelés eddig csak a mindannyiunk áltál féltve őrzött hadsereg keretén belül valósult meg. A nyilaskeresztes gondolat a militarizmus alapján áll, s mint ilyen esztendők óta követeli a széles és eddig magára hagyatott magyar néprétegek lelki militarizációját, a fegyelem és a hűség gondolatának jegyében. Lelkiismereti kérdéssé kell tennünk az adott szó jelentőségét, az ígéret betartását, a fölösleges polgári fecsegés kiirtását és mindazokat a nyárspolgári csökevényeket, amelyek sajnos még mindig sötét felhőkként terpeszkednek a magyar lelkek fölött. Ennek a gondolatnak a jegyében íródott ez a könyv, s ezért a gondolatért bocsájtja azt útjára a Nyilaskeresztes Füzetek szerkesztősége.

Kitartás! Győzünk!

FIALA FERENC

(Visited 383 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Nemzetiszocialista káté – Nemzetnevelés” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…