Szász Péter: Egyház, vagy zsinagóga?

200 Ft

Szerző: Szász Péter
Cím: Egyház, vagy zsinagóga?
Elhangzott: 2011. április 10-én.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 16
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • ePub

Tartalom:

 

Leírás

„Kedves magyar testvéreim!

Valamivel több mint egy hónapja világgá röppent a hír, hogy XVI. Benedek pápa „A názáreti Jézus” c. művének március 10-én bemutatásra kerülő II. részében „fölmenti a zsidókat az istengyilkosság vádja alól”.

A négy évvel ezelőtt megjelent I. rész bevezetőjében így ír a pápa: „Minden bizonnyal nem kell külön mondanom, hogy ez a könyv semmiképpen sem tanítóhivatali aktus, hanem csupán ’az Úr arca’ személyes keresésének kifejeződése a részemről. Így mindenki szabadon ellentmondhat nekem. Mindössze a rokonszenvnek azon megelőlegezését kérem az olvasóktól, amely nélkül nem létezik semmilyen megértés.”

Ezért a páli nyílt beszéd – a parrhesia – szellemében bátran mondhatjuk e pápai kijelentés fényében, hogy mind maga a pápa, mind a szenzációhajhász hírközegek, mind pedig az ennek hallatára – megfelelő teológiai műveltség hiányában – kioktatásba kezdő nemzeti híroldalak öngólt lőttek.

A pápa egyrészt azért, mert megérteni megértjük őt, de egyet nem értünk vele semmiképp! Ez nem „egy bátor tett” a pápa részéről, csupán Péternek a főpap udvarán megnyilvánuló gyáva meghunyászkodása: „Nem ismerem azt az embert!” A pápa is ember. De mivel maga a hivatal szent, ezért imáinkat meg kell kétszereznünk az Egyházért és a pápáért, hogy a romboló erők, melyek elpusztítására törnek, szenvedjenek vereséget.

Azonban öngólt lőttek a kijelentés kiszivárogtatásán károgó hírközegek és zsidó szervezetek is. Ugyanis mindez nem „tanítóhivatali aktus” a pápa részéről, magánszemélyként írta a művet (ezért is szerepel a könyv szerzőjének megjelöléseként ’Joseph Ratzinger’ is), így nem kötelezi a katolikus hívőt, főleg nem már megerősített dogmákkal szemben. Egy dogmát egy pápának sincs joga fölülírnia.

Öngólt lőtt sajnos sok nemzeti híroldal is. Egyrészt maga a mű nem jött még ki, nem tudjuk mi áll benne pontosan, másrészt nem vették figyelembe a fentebb említett tényt a mű állításainak nem kötelező jellegéről.

Ez persze nem menti föl a pápát a botrányokozás alól. Péter is háromszor megtagadta az Urat, mégis megbocsátott neki Jézus. Az Egyház, valamint az attól elválaszthatatlan pápai hivatal ma is áll.

Előadásom elején tisztázni szeretném a kereszténység és a zsidóság fogalmát, majd a kettő egymáshoz való viszonyát fejtem ki az üdvtörténet alapján, végül pedig – az előzőek fényében – a zsidókérdés végső és egyetlen megoldását tárom a tisztelt hallgatóság elé.”

(Visited 282 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Szász Péter: Egyház, vagy zsinagóga?” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .