Fiala Ferenc: Berkes és a szerzetes

750 Ft

Szerző: Fiala Ferenc
Cím: Berkes és a szerzetes
Kiadás éve: 1979.
Kiadás helye: München
Oldalszám: 171
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • Epub

Tartalom:

BEVEZETŐÜL
BERKES ÉS A SZERZETES
ÍTÉLET A PADLÁSON
TÜLL ATYA HITVALLÁSA
A KAPITÁNY
Egy ember mesélni kezd…
Ötven kilós csomaggal…
Egy hajó elsüllyed a Dunán
Az érem másik oldala
Agymosás
BALKÁNI SZÍNJÁTÉK
JÁTÉKGYÁR
I.
II.
III.
IV.
EPILÓGUS

Leírás

„A könyvekhez írt bevezetőt általában nem olvassák el — még a könyvkedvelők sem. Különösen nem, ha a szerző hosszú oldalakon próbálja megindokolni, hogy miért is írta könyvét. Pedig az előszó olyan a könyvben, mint az operákban a nyitány: a születést és a lényeget tartalmazza. Az író az Előszóval óhajt közelebb kerülni az olvasóhoz és a bevezetőben indokolja meg tettének — írásának okát. Ennek a könyvnek a szerzője is csak ezt teszi — felvetvén a kérdést úgy önmagának mint az olvasónak — hogy miért kellett megírnia könyvét.

A legtöbb könyv emlékezés, sőt azon túl — vallomás. Vallomás életünkről, a velünk történt eseményekről és azok körülményeiről. Hű felvételek a korról, amelyben éltünk és szenvedtünk. Amíg a magunk megpróbáltatásait lassan belepi az idők pora és behegednek a sebek, addig sohasem tudjuk elfelejteni a mások kínját és szenvedéseit, amelyeket annakidején agysejtjeink titokzatos fényképezőgépével — mint kortárs és szemtanú az emlékezés lemezére felvettünk.

A képek talán emlékeztetik a még élő kortársakat az egy olyan kornak, amely akkor született, amikor egy egész Nemzet temette azt a valamit, amit — régi Magyarországnak hívtunk és szerettünk — annak minden hibájával és előnyével egyetemben.

A képek talán még emlékeztetik a még élő kortársakat az akkori időkre, a fiatalabbak pedig talán szembekerülnek azokkal az eseményekkel, amelyeket ma illő elhallgatni — de amelyeket elfelejtenünk nem lehet és nem szabad.”

(Visited 452 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Fiala Ferenc: Berkes és a szerzetes” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .