Dr. Mihályfi Ákos: A magyar királykoronázás jelentősége

200 Ft

Szerző: Dr. Mihályfi Ákos
Cím: A magyar királykoronázás jelentősége
Alcím: Ünnepi beszéd. A Budapesti Kir. Magyar Tud.-Egyetem díszközgyűlésén 1917. január 22-én mondotta.
Kiadás éve: 1917.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 12
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • Epub

Tartalom:

 

Leírás

„Tekintetes Egyetemi Közgyűlés!

A mai közgyűlést motu proprio hívtam össze, — szívem, hazaszeretetem, dinasztikus érzésem sugallatából. Éreztem, hogy hazánk első főiskolája; — első múltját, kiváltságait, tanárai és tanulóifjúsága számát tekintve — a magyar király megkoronázása után rendes működését addig nem kezdheti meg, amíg a koronás király iránt le nem rója alattvalói hódolatát; éreztem, hogy a koronázás az első félévet követő szünet alatt történvén meg, a második félév első hivatalos cselekménye csak ezen közgyűlés lehet, amelyen a tanári kar és az ifjúság hódol Magyarország fölkent és megkoronázott apostoli királya előtt.

Egyetemünk a királyi jelzőt nem hiába viseli címében. Dicsőült Mária Térézia inaugurale diplomája óta Pázmány egyetemét a magyar királyok vették kegyükbe és pártfogásukba, nem szüntetve meg az egyetem alapítványi jellegét, sőt Mária Terézia éppen ezen az alapon fejlesztette, dotálta, látta el az egyetemet valóban fejedelmi alapítványokkal. Egyetemünk hálás kegyelettel őrzi Mária Terézia, I. Ferenc, V. Ferdinánd és I. Ferenc József emlékét, akik királyi kegyelmük bőkezűségével halmozták el ezt a királyi egyetemet. Teljes bizalommal tekintünk a jövőbe is. Dicsően uralkodó apostoli királyunk, IV. Károly Ő Felsége már trónra lépésének első napjaiban a legfényesebb, mindnyájunk szívét-lelkét meghódító tanújelét adta annak, hogy őseinek trónjával uralkodó erényeiket is a legkiválóbb mértékben örökölte. Eleve meg lehetünk tehát arról győződve, hogy miként a tudomány csarnokai általában hathatós királyi pártfogót találnak IV. Károly Ő Felségében, úgy a mi egyetemünk is, mint amelyet egyik legdicsőbb őse, Mária Terézia emelt királyi egyetemmé, érezni fogja királyi kegyelmeinek bőségét.”

(Visited 149 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Dr. Mihályfi Ákos: A magyar királykoronázás jelentősége” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .