Előpataki: Aforizmák a zsidókról

200 Ft

Szerző: Előpataki
Cím: Aforizmák a zsidókról
Alcím:
Társadalomtudományi eredmények alapján
Kiadás helye: Esztergom
Kiadás éve: 1911.
Oldalszám: 16
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • Epub

Tartalom:

 

Leírás

„Rendezett társadalomban és államban senki sem élhet tisztán önmagának, senkinek a munkája nem irányulhat tisztán az önmaga boldogulásának, gyarapodásának az előmozdítására, mert a társadalom és állam ereje az egyesek becsületes közéleti munkájának összehatásából kerül ki. Az olyan embersokaság, melynek egyénei törekvéseiket, különféle munkájukat közös harmóniában egyesíteni nem tudják, hanem ellenkezőleg széthúzó törekvésekkel, jogosulatlan igényekkel egymást zaklatják és egymás ellen fordulnak, egészséges, békés társadalmat alkotni és abban megférni nem tud, mert az ilyen embersokaságot örökösen háborgó társadalmi és politikai bajok zaklatják. Ez eléggé világos és örökre megdönthetetlen társadalomtudományi törvény, de azért egyetlen államból sem lehetséges a társadalmi és politikai bajokat teljesen kiküszöbölni. A mai modern államokban a munkamegosztás kényszerénél fogva igen sokféle munka van s a polgárok a különféle munkakörök, foglalkozások és élethivatások szerint többféle társadalmi osztályban foglalnak helyet. Ez a modern civilizáció természetes folyománya, amit mesterséges eszközökkel megakasztani nem lehet, s amiben nem is rejlik semmi különösebb baj. A baj abban van, hogy a különböző társadalmi osztályok megannyi érdekszövetségeket is alkotnak, melyek az emberi természetben gyökerező korlátolt ítélőképesség és egoizmusnál fogva önmaguknak igen sokat tulajdonítanak, munkájukat túlságosan értékelik és igen drágán fizettetik meg, mások rovására túlságosan akarnak érvényesülni, aminek természetes következménye az lesz, hogy a kevésbé szervezett s emiatt kevésbé érvényesülni tudó, de az állam életére felette hasznos munkát végző társadalmi osztályok igen nagy nyomás alá kerülnek, munkájuk értéke és jövedelmezősége mesterséges eszközökkel leszoríttatik, s ily módon ugyanazon állam polgárai közt az elégedetlenség és gyűlölködés honosul meg, társadalmi harcok idéztetnek fel, melyek lassanként az állam életére is nagy veszedelmeket hoznak. Nemcsak az egyesek, hanem a társadalmak és államok békéjét is a túlságba hajtott egoizmus szokta megtámadni és veszélyeztetni, mely alapos tudás, igazi emberismeret és mélyebb filozófiai felfogás hiányában egyéni, faji, társadalmi vagy nemzeti elfogultságra vezet s ennek folytán az osztó igazság s az erkölcsi világrend örök törvényeit megzavarja, felforgatja.

Alig van népfaj, mely az elfajzott, erkölcstelen egoizmust magasabb tökélyre vitte volna, mint a zsidó, kik a vallás szent címei alatt is a legdurvább, a legmateriálisztikusabb egoizmust melengetik és ápolják. Midőn aforizmáinkban a zsidó egoizmus honi termékeire rámutatunk, ugyanakkor elménket és tollunkat nem antiszemitaság, hanem őszinte magyar hazafiság vezette.

Esztergom, 1910 november hava.”

(Visited 130 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Előpataki: Aforizmák a zsidókról” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .