Hitter József S. J.: Spanyol tűztenger

500 Ft

Szerző: Hitter József S. J.
Cím: Spanyol tűztenger
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 1938.
Oldalszám: 76
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • Epub

Tartalom:

Előszó
Ez történt a véres július előtt!
A vörös forradalom
Moszkva keze
A szabadkőmívesség nem titkolódzik…
Szociális harc vagy egyházüldözés?
Az Egyház a vádlottak padján
Pillanatfelvételek a vörös rémuralomból
Vértanú hősök
Ahol kibomlott a nemzeti zászló
A készülő új Spanyolország
Befejezésül: a spanyol mementó

Leírás

„Mialatt a Pireneusi félszigeten a keresztény gondolat és művelődés vívja élet-halálküzdelmét az ázsiai kommunizmussal, a keresztény társadalom egy része még mindig nem tudja, hogy végokaiban miért is folyik ez a küzdelem. Nemcsak nem tudja, hanem ellenkezőleg, abban a hiedelemben él, hogy ennek a harcnak a kimenetele a kereszténységet nem is érdekli. Sőt a keresztény táborból egyesek egyenesen a nemzeti felkelők ellen foglalnak állást, mert tőlük Európa dédelgetett gyermekét, a demokráciát féltik. Szívesen szörnyűködnek a felkelők „kegyetlenkedésein” és európaiságuk kötelezettségének vélnek eleget tenni, mikor a fasisztaellenes „köztársaságiakkal” rokonszenveznek. Ugyanakkor természetesen nem vesznek tudomást a marxisták rémuralmáról melyben 300,000 ember halt vértanúhalált a vörösök kezétől és közel húszezer templom és felbecsülhetetlen kultúrérték esett áldozatul az úgynevezett „demokraták” vandál pusztításának.

Tragikus tájékozatlanság, sőt eltévelyedés ez ma, amikor már szinte reng a föld a két tábor, az istentelenség és istenhívők felvonuló seregeinek lába alatt!

A bolsevista propagandának most is sikerült félrevezetni a szervezetlen keresztény társadalomnak egy részét, azokat, akik még ma is a szabadkőmíves, félkeresztény és liberális lapokon nevelődnek és náluk keresnek még világnézeti kérdésekben is eligazodást. Csakis ennek a körülménynek tudható be, hogy Moszkva a spanyol polgárháborút saját világhódító törekvéseinek szolgálatába állította és sikerült a fasizmus mumusával a bolsevizmus ideológiáinak és formáinak észrevétlenül újabb híveket szerezni a demokratikus keresztény érzelmű államokban. A katolikusok hírszolgálata és ellenpropagandája nem bírta felvenni a versenyt a tudatosan vagy tudatlanul a bolsevizmus szolgálatába szegődött lapok hazug sajtóhadjáratával. Feladatát megnehezítette ráadásul még az is, hogy akadtak lapok és folyóiratok, amelyek megtévesztve az ellenfél hazugságaitól, a nemzetiek és keresztények felkelését helytelen megvilágításba helyezték és sokszor egyenesen rosszakaratú „tárgyilagossággal” elítélték.

Nekünk katolikusoknak ezzel nagy mulasztást kell pótolnunk és jóvátennünk. Ez a kis könyv is ennek a feladatnak akar a szolgálatába állni. Munkása akar lenni annak az ellenpropagandának, amelyet szembeállítunk a baloldali és álkeresztény sajtó megtévesztő és irányzatos hírszolgálatával. Célja felvilágosítani és meggyőzni azokat, akik még mindig tétováznak, kinek higgyenek inkább. Fel akarja hívni a figyelmet, hogy ami másfél év óta, sőt évek óta Spanyolországban lejátszódik, az nem Spanyolország belügye csupán, hanem a világ katolicizmusának, sőt az egész keresztény civilizációnak legbensőbb ügye és legégetőbb problémája. Hogy a nemzetiek élet-halálharca a Szovjettel, az anarchista kommunizmussal nemcsak egyszerű háború, melynek híreit fáradt közömbösséggel olvassuk és közben unottan várjuk, melyik fél lesz a civakodás pyrhusi győztese, hanem szent, kereszteshadjárat, melynek kimenetelét aggódva kell hogy nézze mindenki, akiben van még nemes gondolkodás s egy csepp keresztény érzület.

Könyvünk ennek bizonyítására csak a tényeket sorakoztatja fel. Adatainkat főként két forrásból merítettük. Az első adatgyűjteményt az ateizmus elleni liga titkársága bocsátotta közre, melyben csak teljesen szavahihető szemtanúk ellenőrzött és gondosan összeválogatott közleményei jelentek meg (P. Muckermann S. J.: Es spricht die spanische Seele… Neue Dokumente). Másik főforrásmunkánk a spanyol érsekek és püspökök 1937 júliusában kiadott közös körlevele a világ valamennyi püspökéhez, amelyben a spanyol katolikusok leghivatottabb képviselői erkölcsi súlyuk teljességével hirdetik az igazságot a spanyol kérdésben.”

(Visited 496 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Hitter József S. J.: Spanyol tűztenger” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .