Dr. Virág Jeromos: A felszabadulástól a családig

500 Ft

Szerző: Dr. Virág Jeromos
Cím: A felszabadulástól a családig
Kiadás éve: 1942.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 73
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • Epub

Tartalom:

I. LÉGY AZ, AMINEK AZ ISTEN GONDOLT
1. Életed célja. 2. Gondolkodj józanul magadról. 3. Az örökkévalóság birtokosa.

II. HISZEK
1. A támadások pergőtüzében. 2. A férfias és önzetlen akarat útja. 3. A nagy szellemek útja. 4. A hit kötelesség. 5. Harc a mérgező jelszavak ellen. 6. Isten nem hal meg.

III. URAM! KIHEZ MENNÉNK?
1. A boldogság kalmárjai. 2. Örök emberi sors. 3. Krisztus az élet mestere. 4. Krisztus és a munkás. 5. Ki a hibás? 6. Hol a megoldás?

IV. KRISZTUS NYOMÁBAN
1. A magasságok útja. 2. Merre menjek? 3. Tanulj meg akarni! 4. Légy résen! 5. Hallgass a szóra. 6. Ne hallgass minden szóra! 7. Fordítsd a rosszat is javadra! 8. Járj Istennel az élet útján.

V. IMÁDKOZZÁL ÉS DOLGOZZÁL!
1. A munka áldás. 2. A munka kötelesség. 3. A munka nagyságod útja. 4. „Arcod verejtékével edd a kenyeredet“. 5. „Legyen ott az eszed!“ 6. Ne csüggedj! 7. Ne bízd el magad! 8. Becsületesség mindenek fölött! 9. Légy ura szavadnak. 10. A jó munka önmagát dicséri. 11. Imádkozzál és dolgozzál!

VI. A MUNKÁS HELYE A TÁRSADALOMBAN
1. Nem vagy egyedül. 2. Fontos szerep vár reád. 3. Légy büszke munkáshivatásodra. 4. Az elégedetlenség gyökere. 5. Van-e orvosság? 6. A szellemi és a testi munka ölelkezése. 7. A tőke és a munkás. 8. Fel a fejjel!

VII. A MŰVELT IPAROS
1. A művelődés kötelesség. 2. A tudás gazdagság és hatalom. 3. A legnemesebb szórakozás. 4. A művelődés hazafias kötelesség. 5. Első a szakképzettség. 6. Törekedj általános műveltségre!

VIII. A MUNKÁS IFJÚ TŐKÉJE
1. Életszükséglet számodra a takarékosság. 2. A takarékosság nem fösvénység. 3. A takarékosság józan életmód. 4. Parancsolj vágyaidnak! 5. Szeresd a rendet! 6. Emberré tesz a takarékosság.

IX. A KIRÁLYI ÚT
1. Szeress! 2. A szeretet hatalma. 3. Indián fül. 4. Miért éppen én kezdjem!

X. A NYELV ATLÉTÁI
1. A nyelv hatalma. 2. Az igazmondás. 3. A pletyka. 4. Jó bornak nem kell cégér. 5. A tájfun. 6. Légy szelíd, kedves szavaidban! 7. Lélekrontók. 8. Istennek nevét hiába ne vedd!

XI. EMBEREK KÖZÖTT
1. Munkaadó és munkás. 2. Munkafelügyelők. 3. Munkástestvérek. 4. Elhagyott testvérek. 5. Barátok. 6. A családi otthon.

XII. ÚTBAN AZ ÉLETTÁRS FELÉ
1. Parancsolj a szívednek! 2. A szerelem célja. 3. Kinek adjam szívemet? 4. „Nékem olyan asszony kell“. 5. A lovagias ifjú. 6. Mindennek eljön az ideje. 7. Jegyesi kötelességek.

XIII. VIGYÁZZ EGÉSZSÉGEDRE
1. A test Isten műve. 2. Drága kincs az egészség. 3. Védelem a veszélyekkel szemben. 4. A sport jótékony hatása. 5. Nincs időin. 6. Milyen testgyakorlás alkalmas a munkásnak? 7. Szeresd a természetet! 8. Ép testben, ép lélek.

XIV. NE IGYÁL!
1. Az alkohol ígéretei. 2. A valóság szomorú kepe. 3. Alkohol és munkaerő. 4. Az alkoholizmus gazdasági következményei. 5. Alkohol és baleset. 6. Alkohol és betegség. 7. Alkohol és erkölcs. 8. Legény a gáton.

XV. „SZÉP CSILLAG A HONSZERETET“
1. A haza mindenünk. 2. Isten akarata: Szeresd hazádat. 3. „A hazát kockáztatnunk nem szabad“. 4. A legnagyobb ellenség. 5. A hazaszeretet és a többi nemzet. 6. „A honfi név ne puszta szó legyen“. 7. összetartásban az erő.

Leírás

„LÉGY AZ, AMINEK AZ ISTEN GONDOLT

Életed célja

Füstös, kormos műhely, gőz, hőség, olajszag, kalapácsütések zaja, gépek zakatolása… ez a te világod. De amíg munkád fölé hajolsz és a gépek zúgását hallgatod s amíg megszépül az anyag kezeid között, valami feszül a lelkedben. Szíved a napsütést keresi, gyönyörű vágyak bontakoznak lelked mélyén. Gondolatod az élet nagyságaira téved s csodálkozva állsz előttük. Majd meg a gazdagokat keresed fel sóvárgó képzelődéssel… Mindegyik előtt megállsz s talán Toldival sóhajtod:

„Hej, ha én is, én is köztetek mehetnék.”
(Arany: Toldi.)

S amikor szárnyaló vágyad felébred ábrándozásából s ott találod magad a munkapad mellett, talán elhangzott benned a kérdés, mi a célja a munkás életének. Szívedben a nagyság érzése tombol, valami nagyot, valami rendkívülit szeretne fiatal lelkesedésed alkotni. De hol a nagyság lehetősége a munkás életében?

A munkásnak is az a rendeltetése, mint más embernek. Csakhogy az egyik mint gyáros, mérnök bíró, pap,… a másik pedig mint kereskedő, iparos, földműves, napszámos törekszik reá.

Ez a cél: Isten dicsősége, Isten szolgálata. Minden munka értékes, nagy és örök, amely ezt valósítja meg. S bármennyire gazdagította is az ember az életet, bármily nagy hős volt is, saját életét csak akkor gazdagította és tette naggyá, ha cselekedetével az Istent is szolgálta.

Itt a nagyság lehetősége számodra! Ha a földi nagyság és dicsőség nem tud az egekbe nőni, mert nem áll az Isten szolgálatában, akkor számodra veled együtt elenyészik. Az Úr Jézus tanítása: Mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, lelkének pedig kárát vallja? (Máté 16, 26.)

Az ember célja az Istenbe kötött élet. Ez az életcél művésszé, hőssé, emberré teszi azt, aki komolyan törekszik megvalósítására. Emberré? Hát nem vagy ember? Igen,… de ember és ember között nagy különbség van. A te életcélod az, hogy olyan ember légy, amilyennek az Isten elgondolt. Sok emberben eltorzul az emberi arc. A te feladatod, hogy a tiszta emberi vonásokat tükrözd a világba. Gyönyörű ám ez az arc: Isten képmása, a világ ura, a teremtés koronája.”

(Visited 108 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Dr. Virág Jeromos: A felszabadulástól a családig” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .