Dr. Roykó Viktor: Katolikus lettem I-II.

850 Ft

Szerző: Dr. Roykó Viktor
Cím: Katolikus lettem I-II. kötet
Alcím: Egy magyar zsidó-konvertita 10 levele keresztapjához 
Kiadás helye: Kiskunfélegyháza
Kiadás éve: 1935.
Oldalszám: 89 + 135
Fájlok:

  • PDF – képes, OCR-es karakterfelismeréssel

Tartalom:

Leírás

„Kedves Keresztapám!

Mikor ez év* februárjában először kopogtattam plébániád ajtaján, hogy a keresztapai tisztség elvállalására felkérjelek, nem voltál otthon. A plébániád melletti templomban gyóntattál és mivel aznap délután még sokan kívántak gyónni, alig 10—15 percet szakíthattál csak arra, hogy kérésemet meghallgassad és a legközelebbi teendőkről döntsél. Mindössze annyit tudtál rólam, amit Serfőző tisztelendő úr levele igazolt, hogy az itteni új-plébánián bejelentettem a római katolikus Anyaszentegyházba való belépésem szándékát és hogy ezidőszerint a plébánia hittanulója vagyok. Mégis, néhány perces beszélgetés után kijelentetted, hogy elvileg semmi akadálya sincsen a keresztapaság elvállalásának és azzal bocsájtottál el, hogy a kivitelezést két hét múlva fogjuk megbeszélni, amikor is hosszabb idő áll majd rendelkezésünkre. Ez a második beszélgetésünk március hó elején meg is történt. Bizonyára emlékszel még arra, amit másodszori beszélgetésünkkor hangoztattam. Arra, hogy a keresztapai tisztséggel Veled kapcsolatban az a célom, hogy egy kiváló papi emberrel lehessek állandó jellegű lelki; szellemi kontaktusban. Te erre azt felelted, hogy Részedről is a legkomolyabban fogod fel keresztapai tisztségedet, olyannyira, hogyha én nem mennék Tehozzád, úgy Te jössz majd énhozzám.

Jóllehet a március hó 15.-én történt megkeresztelésem óta néhányszor már meglátogattál engem (én is Téged) és elbeszélgettünk arról is, ami engem a katolizálásra indított. Azt a hosszú esztendőkön át tartó lelki és értelmi folyamatot azonban, amely engem a katolizálás útjára vitt ezalatt a néhány óra alatt, nagyvonásokban tekinthetted át csupán és csak a leglényegesebbet érthetted meg belőle. Már pedig ahhoz, hogy az a rokonság, amely közöttünk a keresztapaság következtében fennáll, el is mélyüljön, és hivatását betöltse, úgy gondolom szükséges az is, hogy részleteiben is megismerjed konverzióm történetét. — A részletek, illetve az átalakulásom folyamatának, a „miértének megismerése, Neked nemcsak mint keresztapának a személy miatt, hanem mint papnak, még azonfelül az „eset“ miatt is hasznos, mert leveleimből egy konverzió tényébe, egy zsidó-konvertita vallásos hitébe, meggyőződésébe tekinthetsz bele, ami egy pap számára azt hiszem sohasem lehet érdektelen.

(Visited 222 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Dr. Roykó Viktor: Katolikus lettem I-II.” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .