Incze István: Az Egyház a világnézetek harcában

200 Ft

Szerző: Incze István
Cím: Az Egyház a világnézetek harcában
Sorozatcím: Hit és világnézet ismeretterjesztő füzetek 15-16. szám
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 1929.
Oldalszám: 14
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • Epub

Tartalom:

Leírás

„Emberileg szólva: az Egyház helyzetét az úgynevezett tudományos támadásokkal szemben lényegesen megkönnyítené, ha az Egyház az Occam-féle kettős igazság talapzatára helyezkednék. Ha azt, amit hittanilag igaznak tartok, bölcseleti alapon tagadhatnám; ha a «gyakorlati ész» követelményeket támaszthatna, amelyeket a «tiszta ész» el nem ismer; ha elegendő volna az a dogmanélküli kereszténység, amelyet Schleiermacher hirdetett: minden tudományos támadás a vallás ellen eleve elvesztené az élét. Aki nem állít, annak nem kell félnie a megcáfoltatástól. Könnyű a helyzete az olyan vallásnak, amelynek ugyan van «hitvallása» és van szentírása, de ezeket teljesen átengedi a szabad magyarázatnak. Aki a teremtő Istent alkalomadtán pantheisztikusan magyarázza, az evangéliumot csak szimbólumnak tekinti, az Egyházat láthatatlannak mondja, annak minden tudományos vizsgálattal szemben megvan az a kényelme, hogy bármikor visszavonulhat a vallási tételeknek merőben szimbolikus vagy éppen mithológikus magyarázatára.

Ezzel szemben a katolikus Egyház helyzete egészen más. A katolikus Egyház egyértelmű, határozott, minden szubjektív kimagyarázkodást kizáró igazságokkal lép a tudomány elé. Nincsenek ezoterikus, titkos tanításai. Nem vonja ki igazságait a tudományos vizsgálódás elől a «titokra» való kényelmes hivatkozással. Ahogy Krisztusban maga az Isten száll le a világba, ugyanúgy nyúlnak le az Egyház tanai részben egyenesen, részben következményeikben a látható dolgok tömegébe. Az Egyház egy határozott emberről, aki bizonyos meghatározott időben élt, kijelenti: ez az ember Isten, ez az ember a halála után feltámadott. Az Egyháza történelemnek egyik pontosan megjelölt korszakáról kijelenti: ebből a korból való az Egyház, a szentségek, a hierarchia, a pápaság. A személyes Istenről szóló tannal az Egyház messze belenyúl a filozófia birodalmába; teremtéstanával a természettudományok végső magyarázatába; az ószövetségről s az Egyházról vallott tanaival a történelemkutatásba. Ezzel az Egyház tudatosan is a legszélesebb támadási felületet nyújtja oda a tudományos vizsgálódás elé.”

(Visited 144 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Incze István: Az Egyház a világnézetek harcában” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .