Biró Xav. Ferenc S. J.: A kommunizmus és Jézus Szíve

400 Ft

Szerző: Biró Xav. Ferenc S. J.
Cím: A kommunizmus és Jézus Szíve
Alcím: „Miserentissimus redemptor” és a „Quadragesimo anno” pápai enciklikák megvilágításában.
Grafikus: Pál György
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 1936.
Oldalszám: 48
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • Epub

Tartalom:

1. A szent kommunizmus és Jézus szíve. — Az orosz kommunizmus és Jézus szíve. — Az istengyűlölet és istenszeretet. — „Ki a bölcs, hogy felfogja ezeket és megértse az úr irgalmasságait?” (106. Zsolt.)
2. Jézus szíve éppen a Sátán hatalmába került emberek javára nyilatkoztatta ki magát. — A végtelen szeretet, az anyai szeretet a legnagyobb bűnösök iránt.
3. XI. Pius pápa tanítása Jézus szívéről a kommunisták megtérítésére.
4. A kegyes gondviselés adja a Jézus szíve-tiszteletet a kommunizmus ellenszeréül.
5. A keresztény szeretet nagy hatalma meghódítja az antik pogányságot.
6. Hogyan térítette meg Assziszi Szent Ferenc a XII—XIII. század kommunistáit?
7. Jézus szíve szeretete még inkább megtéríti a jelen kommunizmust.
8. Bátran hirdessük a teljes evangéliumot: az örömhírt.
9. Aranyszájú Szent János most prédikál.
10. Legyünk őszinték és ismerjük be hibáinkat! Vissza az eredeti vallásossághoz!
11. Első a lelki reform. — A szociális krízis elsősorban nem gyomor-, hanem lelki kérdés.
12. XI. Pius még a Quadragesimo annóban is első helyre teszi a lelki reformot a szeretet által.
13. Ahol szeretet nincsen, igazságosság sem lehet. A szabadság törvénye, az a szeretet törvénye.
14. Csak a szeretet hozhatja őket vissza.
15. Akik a keresztre lőnek, — megtérhetnek-e?
16. De a szeretet menjen utánuk, amint a jó pásztor tette!
17. Két figyelmeztetés.
18. „Fiacskáim, ne szeressünk szóval, se nyelvvel, hanem cselekedettel és igazsággal!“ (I Ján. 3. 16—18.)
19. Koporsónkat ők fogják vinni utolsó utunkon, mert a szeretetnek ember ellent nem állhat.

Leírás

„Az természetes dolog, hogy én, mint jezsuita, nem foglalkozom a kommunizmussal, amennyiben az politikai rendszert alkot, hanem mint vallási képződményt nézem s kutatom, hogy vajon követőit lehetne-e jobb belátásra bírni, az Úr Jézushoz közelebb hozni, földön és égben boldogítani.

Előadásom címe: „A kommunizmus és a Jézus Szíve tisztelete, mint a gyógyszere“ nem erőszakolt, de még csak nem is véletlen, hanem valóság szerint való kapcsolat, amint azt rögtön beláthatjuk.

Az orosz kommunizmus a cári társadalom óriási vagyoni eltolódásaira s a schismatikus kereszténységnek azokkal szemben való szeretetlen viselkedésére a brutálisan kegyetlen reakció. De ez a természetes ok csak részben áll helyt, mert van ennek a kommunizmusnak — amennyiben az vallásos folyamatot is tartalmaz — titokzatos, démoni oka. is. Azt az Isten és Krisztus ellen való gyűlöletet nem lehet mással magyarázni, mint az Úr szavaival: „Ez a ti órátok és a sötétség hatalma.” (Lk. 22, 53.)

A történelem folyamán keletkezett kommunista zavargások rendesen akkor jelentkeztek és igazolásukat is onnét merítették, hogy a tulajdonjog szeretetlen és igaztalan túlkapásai miatt nyomorba kerültek tömegek és nincstelenekké váltak milliók.

Ezen történelmi jelenségekre teszi a nagy apologeta, Hettinger, ezt a megjegyzést: „A keresztény szeretet kommunizmusa nélkül minden tulajdonvagyon egy-egy bűntény lenne az emberiség ellen.” (Apol. V. 22. előadás.)

Már ezen megállapítások alapján is úgy látszik, hogy kell belső kapcsolatnak lennie az Úr Jézus Szíve, a szeretetnek tisztelete és a kommunizmus között. És éppen azon pontban, amelyen forog ez a probléma, — a tulajdonjogban.

Kérdem ugyanis, mi hozta létre, — habár csak átmenetileg — azt az önkéntes lemondást a tulajdonról s ebből kifolyólag a jeruzsálemi hívek egy csoportjában azt a kommunizmust, amelyre a mi kommunistáink is szeretnek hivatkozni? Tagadhatatlan, hogy erről a szent kommunizmusról az Apostolok cselekedeteiben igen épületes dolgokat olvashatunk. (Ap. Csel. 2, 44. 45. és 4, 32—35.) Létrehozta a nagy szeretet a szegény Úr Jézus és a felebarát iránt.

Azután, kezdettől fogva ugyan mi állandósította meg a legtöbb ker. kat. családban és az összes szerzetes családokban is a kommunizmust? — A nagy szeretet az Úr Jézus és a felebarát iránt.

Tehát meg kell látni, hogy igen szoros összefüggés található a szent kommunizmus és az Úr Jézus Szíve között, amely a keresztény szeretetnek állandó forrása.

De hát ugyebár most a rossz, szinte ördögi kommunizmusról van szó! Van-e az Úr Jézus szentséges Szívének ehhez a kommunizmushoz is köze?

Van bizony! És pedig igen bensőséges köze.

Az a köze, hogy a határtalan istengyűlölet provokálja a végtelen istenszeretetet és irgalmasságot.”

(Visited 343 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Biró Xav. Ferenc S. J.: A kommunizmus és Jézus Szíve” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .