Padányi Viktor: Összeomlás (1918-19.)

700 Ft

Szerző: Padányi Viktor
Cím: Összeomlás (1918-19.)
Alcím:
Az iglói géppuskások regénye
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve: 1942.
Oldalszám: 167
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • Epub

Tartalom:

Leírás

„A tudós száz és százezer évek történetét úgy szerkeszti meg, hogy kalapácsával őskori kövületeket zúz, tör, fejt, vizsgál és a megkövesedett állat- és növénymaradványokból csalhatatlan bizonyossággal állítja elénk a különböző korszakok világát. A történetíró, ha egy kort akar megrajzolni, az események hosszú sorozatát vizsgálja agyával, átszűri lelkén, beleéli magát a kor lelkivilágába és azután halálos bizonyossággal vetíti azt lelki szemeink előtt vászonra, hogy úgy érezzük, mintha benne éltünk volna.

Ez a könyv ugyanaz, mint a tudós kalapácsa, mint a történetíró tolla, mert eseményeiben csalhatatlanul állítja elénk nemcsak a mi nemzedékünknek sötét borzalmakban, súlyos megpróbáltatásokban gazdag keserű életszakaszát, hanem dicsfénnyel övezi fajtánkat, fiaink erényeit és a hazaszeretetükben meg nem tántorodók magasztos lelki nagyságát.

A könyv robbanásig feszülő filmjének hátterében ott húzódik az összeomlás, a kommün és a cseh megszállás vérrel, korommal és lőporfüsttel felrajzolódó elkeserítő korszaka, amelynek sötét mocskában egyetlen tiszta folt az iglói géppuskások talpig magyar, talpig férfi és talpig katona alakja.

Hősöknek kijáró megbecsülést és tanulságot a jövő nemzedékek bátran meríthetnek ebből a könyvből, én pedig a jelenkor nevében egy babérlevelet óhajtok fűzni ezen igénytelen pár sorommal az iglói géppuskás hősök és férfiak koszorújába.

Budapest, 1941. év karácsonyán.

vitéz nemes MAGASHÁZY LÁSZLÓ tbk.

orsz. gy. képviselő,

az Országos Nemzetvédelmi Bizottság elnöke”

(Visited 563 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Padányi Viktor: Összeomlás (1918-19.)” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .