Schlick János S. J.: Isten és a természet

200 Ft

Szerző: Schlick János S. J.
Cím: Isten és a természet
Sorozatcím: Kis Könyvtár a katolikus hívek számára 11. szám
Szerkesztő: Jámbor László S. J.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 1914.
Oldalszám: 13
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • Epub

Tartalom:

Leírás

„A természettudományok fejlődése nagyban előmozdította az emberiség anyagi kultúráját. Azonban e tudomány néhány művelőjét a csillogó siker annyira elvakította, hogy más tudományágnak megdönthetetlen eredményeit gúnyos mosollyal lekicsinyelte, ha érvelése nem természettudományos alapon épült fel. Ez a tudós gőg elsősorban természetesen a vallást tűzte ki támadásainak céltáblájául. Lehetett egyeseknél a tudatlanság az otromba támadások rugója, amit nem kell csodálnunk, hiszen a földben turkáló vakondnak sincs fogalma a királysas magas repüléséről a tiszta levegőben, nincs fogalma az emberek durva lábnyomaitól érintetlen hegyoromról. Másoknál azonban a gonoszság vezeti a hitünk ellen elkövetett merényleteket. Bűnös lelkük érzi a reájuk nehezedő nagy felelősséget s hogy lelkiismeret-furdalásaikat elnémítsák, kitagadják az isteni Bírót a világból. Elvakultságuk s gonoszságuk annyira megy, hogy még «bizonyítani» is megkísérlik állításaikat — holmi üres frázisokkal.

Azt mondják, hinni nem tudományos dolog. No, akkor még e percben szögre akaszthatják a természettudományt. A legtöbb tételt azért tartják, mert egy tudós állította fel. Szóval, ők is hitből élnek. Csak egy különbség van a mi hitünk és az ő hitük közt. Ők embernek hisznek, kinek állításait megdönti egy másik ember, kinek feltevéseit megcáfolja egy újabb felfedezés. Mi Istennek hiszünk, kinek szava megdönthetetlen igazság, melyből a világ végezetéig egy betű sem bizonyul hamisnak.

Azt állítják, hogy ők csak azt hiszik, amit látnak. Pedig hisznek tömérdek sokat, mit sohasem láttak.

Beszélnek a természet törvényeiről, erőiről. Mikor és hol látták azokat? Elfogadnak láthatatlan, kiterjedéssel nem bíró parányokat, amelyekből a kiterjedt testek állanak. Hol látták e parányokat? Azt mondják, hogy az egész világ egy sejtecskéből, vagy egy ősi ködből eredt és ebből keletkezett az ásványvilág, növényvilág stb.

Látták?”

(Visited 134 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Schlick János S. J.: Isten és a természet” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .