Lantos-Kiss Antal: Tiszta munkáskéz

400 Ft

Szerző: Lantos-Kiss Antal
Cím: Tiszta munkáskéz
Alcím: Önnevelési útmutató a munkásifjúság számára
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 1939.
Oldalszám: 36
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • Epub

Tartalom:

JÖVŐDRŐL VAN SZÓ!
JÖJJ KÖZÉNK!
K.I.T.A.R.T.O.K.!
TISZTA MUNKÁSKEZET!

Leírás

„Ez a kis könyv miattad jött létre!

Mi tagadás, — bizony nehezen született meg!

Százszor is belemártottam a tollat a tintába, hogy végre papirosra vessem az első sorokat, — de nem ment az írás. Nem találtam kellő szavakat, amelyekkel megszólíthatnálak, bizalmadat kiérdemelhetném s amelyekkel őszintén és szeretettel eléd tárhatnám a munkásifjú komoly életfeladatait. Mintha mázsás súly gátolta volna a tollvonásokat, hogy soraimban ne legyen semmi érdekesség, semmi lendület.

Azután jöttek a kishitű gondolatok: Mit akarsz ezekkel a pusztába kiáltó tanácsokkal? Az emberiség rohan az ösztöne útján; feltartóztathatatlan az erkölcstelenség lávafolyama, nem tudod megszüntetni a szegénységet, a rossz környezetet és a fiatalság ereiben lángoló érzékiséget, amelyek mind-mind melegágyai a munkásifjúság bűnözésének! Kinevetik jó szándékodat és nevetség tárgyává teszik figyelmeztetéseidet azok, akiket a sok csábítás már elrontott s akikből a bűn szinte kiölte már a jó és tiszta dolgok iránt való fogékonyságot!

Beszéltem ifjúsági vezetőkkel is, akik komoly képpel igyekeztek bizonyítani, hogy a magyar munkásifjúság még nem érkezett arra a magaslatra, hogy lelki dolgokról lehetséges és érdemes volna vele tárgyalni; munkásifjúságunk még nem mondható annyira megdolgozott talajnak, hogy az erkölcsi tisztaság elhintett magvai benne nemcsak megfogamzásra találjanak, hanem kitéphetetlen, gyümölcsöző fává is növekedjenek.

E kísértő és leverő gondolatok sötétségén át azonban hangokat és alakokat véltem felfedezni: Felvilágosítás híján bűnbe tévedt, segítség nélkül mélyre süllyedt ifjak, kéjre éhes nők hálójában vergődő fiúk, egészségüket és jövőjüket tönkretevő fiatal munkások kiáltását hallottam. Megdöbbentő film módjára peregni kezdtek emlékeim: hányan sírtak és zokogtak előttem összetört fiatalságuk romjain és hánynak ajkáról hallhattam a kétségbeesett panaszt: „Miért is születtem erre a világra!?””

(Visited 95 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Lantos-Kiss Antal: Tiszta munkáskéz” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .