Martinovich Sándor S.J.: A zsidókérdés

200 Ft

Szerző: Martinovich Sándor S.J.
Cím: A zsidókérdés
Sorozatcím: Vallásosság és műveltség 8. füzet
Kiadás helye: Pécs
Kiadás éve: 1919.
Oldalszám: 18
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • Epub

Tartalom:

 

Leírás

„Jászi Oszkár a Huszadik Század szerkesztője 1917 júniusában fölszólította a magyar tudomány és irodalom összes művelőit, hogy szabadon nyilatkozzanak a következő három kérdésben: 1. van-e zsidókérdés? 2. Miben látják a zsidókérdés okait? 3. Miben látják megoldásának módozatait? Ezzel a zsidókérdés előkerüli eddig megközelíthetetlen rejtekéből a nagy nyilvánosság elé. Ne gondoljuk azonban, hogy Jászi Oszkárék nagylelkűsége folytán, hanem pusztán politikából. Belátták ugyanis a nyugatos zsidók, hogy a világháborúban annyira kiéleződött zsidóproblémát nem lehet többé agyonhallgatni. Az akként csak biztosító szelep akart lenni, hogy aztán egy hatalmas antiszemita akció esetén ne az ő kárukra robbanjon föl a zsidóellenes energiákkal telített kazán. A szabadkőműves filoszemitizmus magához akarta ragadni a kezdeményezést, hogy aztán a megoldásra kedvező befolyási gyakoroljon.

Az ankétnak meglett a kívánt eredménye. A Huszadik Század ugyanazon év augusztusi kötetében közreadta a hozzá beérkezett véleményeket. Hatvan nyilatkozat jelent meg, fele zsidótól köztük 20% mosolyt fakasztó öndicsekvés, mely cinikus frazeológiával tagadja a zsidókérdés fölvetésének a jogosultságát is. A hozzászólások nagyobb része azonban megállapítja annak létezését. Vannak közöttük igen komoly, őszinte és tárgyilagos nyilatkozatok is, így pl. Buday Barna, Cholnoky Jenő, Concha Győző egyetemi tanár és Radics Elemér hozzászólásai.

Sőt akadt zsidó is, aki makkabeusi hősiességgel rántja le a leplet a zsidókérdés miszticizmusáról. Így pl. Bettelheim Samu az Amerikai Magyar zsidók Szövetségének a megalapítója, szinte lesújtó kritikái mond fajáról: „A háború kincseket szerez a kalmárnak és a tönk szélére juttatja a hivatalnokok, alkalmazottak stb. tömegeit. Az új és gyorsan szerzett gazdaság pompázni szeret. Ha majd a szerencsétlen agyonnyomorított nép a háború után komor vasárnapjain a vendéglők és kávéházak teraszaik előtt elmegy, fokozódó keserűséggel látja a hadseregszállítók feleségeit hatalmas divatkalapokkal és ragyogó ékszerekkel önmegelégedetten mosolyogva fiatal gazdaságuk mézesheteit élvezni. Színházban pedig kakasülőről látja majd őket a páholyszegélyen át kacérkodni és győzelmesen áttörni a zártszéksor első vonalába… Egy antiszemita korszak előtt állunk Magyarországon””

(Visited 230 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Martinovich Sándor S.J.: A zsidókérdés” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .