P. Richard Tivadar O.F.M.: Szovjetcsillag Kína felett

300 Ft

Szerző: P. Richard Tivadar O.F.M.
Cím: Szovjetcsillag Kína felett
Sorozatcím: Ferences Világmissziók – Beszámolók és elbeszélések – 9. kötet
Fordító: P. Máriaföldi Lukács, O. F. M.
Megjelent: 1942.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 23
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • ePub

Tartalom:

ELŐSZÓ.
BEVEZETÉS.
Nyugalom és béke.
Vihar.
A gyilkosság első áldozata.
Kegyetlen fosztogatás.
Második véráldozat.
Harmadik véráldozat.
A bátor apáca.
A rablók kezében.
Kemény fogságban.
Gúny, — verés, — rúgás.
A rablókkal az U-tuo-pu hegyen át.
Szakadó esőben Chehoakai felé…
A püspök is a banditák kezén.
Halál és tűz a rablók nyomában.
Utolsó véráldozat.
Befejezés.
A MAGYAR SAJTÓ A MISSZIÓS KÖNYVTÁR ELSŐ NÉGY KÖTETÉRŐL.

Leírás

„Már több mint 60 éve, hogy a Szent Ferenc sebhelyeiről nevezett tartomány olasz ferencesei a kínai Hupeh provincia hittérítő munkájának egy részét átvették.

1930-ban már kolostort is építettek az ottani nemes szívek adománya folytán Chayuenkow hegyén, hogy ott boldogemlékű szentséges Atyánk XI. Pius pápa óhajához híven, kínai bennszülöttek is élhessenek Szent Ferenc szabálya szerint. „Kínai Alvernának” nevezték a zárdát, mert épp oly kies hegyormon feküdt, távol a nagyvilág zajától, mint az itáliai „Alverna“, melyben a missziós atyák is egykor újoncévüket töltötték. A Chayuenkowon fekvő zárdához szeminárium és árvaház is tartozott a világi papság számára, amely utóbbi kínai apácák vezetése alatt állt. A templomzárda egyúttal plébániája is a nevezett hegyen elterülő ősi egyházközségnek.

Az alapítás után egy évvel borzalmas szerencsétlenség szakadt a zárdára. Kínai kommunista hordák törtek be a vidékre és kirabolták a zárdát. Gondtalan lakói közül többeket elfogtak — egynéhányat megöltek. A fogságba hurcolt ferencesek között volt P. Lazzeri Germán is. Hat hónapig volt kemény fogságban. Ezalatt titkon naplót vezetett és mindent híven feljegyzett, amit neki és társainak, valamint a ferences Ricci püspöknek szenvedniük kellett. A napló, amelyhez az előszót az ismert olasz író Giovanni Papini írta „Sei mesi col Dragone rosso“ „Hat hónap a vörös ördögök között” címen Flórencben került forgalomba. Jelen könyvecske, csak rövid töredéke P. Lazzeri naplójának, amely az elbeszélés minden egyszerűsége mellett is, eseményekben gazdag s Papini szerint: a Martyrologiumban is méltó helyet foglalhatna el.”

(Visited 90 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„P. Richard Tivadar O.F.M.: Szovjetcsillag Kína felett” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .