Makkai Sándor, Rónai András, Asztalos Miklós, Gergely Pál: A mi Erdélyünk

600 Ft

Szerző: Makkai Sándor, Rónai András, Asztalos Miklós, Gergely Pál
Cím:
 A mi Erdélyünk
Sorozatcím: Nemzeti Könyvtár – 24-26. szám
Szerkesztő: Kovrig Béla
Kiadás éve: 1940.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 110

Fájlok:

  • PDF – képes, OCR-es karakterfelismeréssel

Tartalom:

Makkai Sándor: Örök Erdély
Asztalos Miklós: Erdély története
Rónai András: Erdély földje és népe
Gergely Pál: Székely derű

Leírás

„Örök Erdély.

Írta: Makkai Sándor.
Maros vize folyik csendesen…

Fenn, az erdélyi medence fellegvárának közepén, a távoli kávások egyre szelidülő lejtői között, széles, gyönyörű völgyének ágyában nyújtózik végig a folyó, melyről a nóta azt mondja: „Maros vize folyik csendesen”…

Ahol ez a dal fakadt, ott bizonyára már meglassudott, elcsitult szilaj kedve. A Maros gyermek- és kamaszkora a Csíki-havasok lábától a Kelemen és Görgényi-havasok közötti dédai kapuig tart. Életének folyása igen kedvező reménységek között indul: a széles gyergyói fennsíkon nincs előtte semmi akadály. Gyorsan, vígan, zavartalanul növekedve szalad előre, észak felé, mint olyan gyermek, akinek biztos a jövője. Nagy barátai és védelmezői: a havasok jóakarattal nyitnak utat előtte. Délről az öreg Hargita integet neki, bíztatólag lengetve feléje fenyves üstökét. Keletről a Csíki és Gyergyói havasok, nyugatról a Görgényi-havasok állanak neki védőfalat s mint fehérfejű nagybácsik, gyönyörködnek vidám futásában. Jól is megy minden, egészen addig, amíg a hózivataros vén Kelemen, ez a mord medve meg nem irigyli jósorsát s köszvényes, dagadt lábával rosszindulatú gáncsot vet neki. Az elkényesztetett Maros-kölyök orrára bukik. Bőgve tápászkodik fel. Megtorpan. Hirtelen nyugatnak fordul s könnyelmű fiatalságának dühével nekiveti magát a keskeny sziklanyílásnak. Ettől kezdve már meg kell tanulnia, hogy az élet nem olyan szép és egyszerű futás a virágos mezőn, mint ahogy eddig gondolta. Minden lépés előre: kegyetlen harc bére, melyet kemény, gonosz sziklákkal kell megvívnia.”

(Visited 273 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Makkai Sándor, Rónai András, Asztalos Miklós, Gergely Pál: A mi Erdélyünk” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…