Dr. Piliván Mihály: A pap, a tanító és a nép

300 Ft

Szerző: Dr. Piliván Mihály
Cím:
 A pap, a tanító és a nép
Sorozatcím: Szebb Jövő – 9. szám
Kiadás éve: 1919.
Kiadás helye: Pécs
Oldalszám: 24

Fájlok:

  • PDF – képes, OCR-es karakterfelismeréssel

Tartalom:

Közös öröm, közös bánat
A két népbarát
A pap a templomban és a nép
A pap az életben és a nép
A tanító az iskolában és a nép
A tanító az életben és a nép
Az ékverés munkája
Kölcsönös megértés

Leírás

„Közös öröm, közös bánat.

Hazafias örömünnep van a faluban. Az Úr templomában ég felé száll a szívekből az öröm és a hála. Utána az iskolába gyülekezik a falu apraja és nagyja. A pap szívhez szólóan méltatja a nap jelentőségét, az iskolás gyermekek pedig a tanító vezetése mellett örömdalokkal és szavalatokkal fejezik ki a falubeliek érzését. Együtt örül: a pap, a tanító és a nép.
Gyászlobogót lenget az őszi szél. Asszonyok és férfiak feketébe öltözve: itt is, ott is feltör az elfojtott sóhaj és kicsordul a könny, mikor az orgona búgása mellett imádságosan hangzik fel az ének: Adj Uram nekik örök nyugodalmat.
Az anyák elvesztett gyermekeiket siratják, a fiatal özvegy férje után eped, a hadiárva várja szomorúan a soha vissza nem térő apát. Együtt gyászol: a pap, a tanító és a nép.
Festhetném a képeket tovább is, de e kettő is eléggé szemlélteti, mennyire összetartozik, egybeforradt a társadalmi életben e három: a pap, a tanító és a nép. Nem örülhet az egyik, hogy örömében ne osztozzék a másik; nem sírhat az egyik, hogy könnyei részvétet ne keltsenek a másik szívében. Hiába. Összetartozunk a nagy emberi társadalomban és egymásra vagyunk utalva úgy, hogy az egyik társadalmi osztály elnyomása az egész társadalomnak kárára válik. Ez az igazság világosan szembe tűnik annak a kis társadalomnak életében, melynél a legszorosabb baráti viszonyban áll egymással a pap, a tanító és a nép.”

(Visited 151 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Dr. Piliván Mihály: A pap, a tanító és a nép” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…