Röck Gyula: Irodalom és művészet

200 Ft

Szerző: Röck Gyula
Cím: Irodalom és művészet
Sorozatcím: A Krisztianizmus Könyvtára – 6. szám
Kiadás éve: é. n.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 15

Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • ePub

Tartalom:

 

Leírás

„Bevezetés. Lélektani igazság, hogy amilyent olvasol ma, olyanná leszel holnap. — Erre az egy tételre kell az egész nemzeti újjászületést felépíteni! Író és pap, irodalom és vallás az az egyetlen valami, ami a nemzeti újjászületés alapjait lerakhatja. Nem az anyagi, de a lelki, nem a gazdasági, de a szellemi erők az emberiség boldogulásának egyetlen tökéi, míg a többi már csak kamata… S ma éppen a szellemiek, — irodalom és művészet — azok a valamik, amik a vallás és erkölcs búzaföldjébe konkolyt vetnek, mert nem annyira a szép-jó-igaz- és szent, mint inkább a torz-rossz-hamis és bűn terjesztői.

Az erkölcsfilozófia nem ismer kivételt sem az irodalmi téma, sem a művészi szellem leple alatt. Aki, vagy ami nem tud felemelni, annak nincs helye a nemzetnevelésben, akár színház, akár sport az… Ezért első tétel az irodalmi és művészeti újjászületés annál inkább is, mert ma több ember jár színházba és moziba, mint templomba s mert ma több ember olvas könyvet, vagy hallgat rádiót, mint papot s éppen ezen arány miatt át kell helyezni a népnevelés irodalmi és művészeti alapjait a valláserkölcsire, hogy azt a gyógyszert, amit nem akarnak bevenni, — vagy nem tudnak beadni — labdacsokban, a vallásból, vegyék be porban az irodalomból, annál inkább is, mert papjaink ma nem nagyon mennek a hazai és modern pogányok közé s így az összekötő módot: a lelkek s egyéniség nevelésének — és nem a szórakoztatásnak! — a kulcsát csakis az irodalmi és művészeti reformoktól remélhetjük. Itt kell az első segély, mert a világválság erkölcsi és gazdasági oka a szellemiek talajából nő, és mert az írók nem megérzik, hanem előkészítik úgy a jó, mint a rossz jövőt…”

(Visited 78 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Röck Gyula: Irodalom és művészet” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…