Röck Gyula: Természetes házi gyógykúrák

650 Ft

Szerző: Röck Gyula
Cím: Természetes házi gyógykúrák
Alcím: Tanulmány
Kiadás éve: 1942.
Kiadás helye: Dombóvár
Oldalszám: 130

Fájlok:

  • PDF – képes, OCR-es karakterfelismeréssel

Tartalom:

I. Bevezetés
II. Nézőpontok
III. Alapismeretek
     Az egészség alapja
     A betegség oka
     A gyógyuás feltétele
IV. Kezdet előtt
V. Kóranyagokról
     Böjtről
     Izzadásról
     Légzésről
VI. A kúrákról
     Tisztító kúrák
     Erősítő kúrák
     Fertőtlenítő kúrák

Izzasztó kúrák
A hő kúrákról
     Forró homok
     Forróvasalás
Fürdőkúrák
     Ülőfürdő
     Törzsfürdő
     Félfürdő
     Egészfürdő
     Fejgőz
     Japánfürdők
Fejgőz kúra
Nap kúra
Masszírozó kúra
Légző kúra
Kiemésztő kúra
Sótlan kúra
Zsírtalan kúra
Bélfürdő kúra
Ragó kúra
Kuhne kúra

Tisztító belső, vagy étrendi kúrák
Gyümölcs kúrák
Nyerskoszt kúra
Hagyma kúra
Retek kúra
Káposzta kúra
Gyógyfű kúra
Savtalanító kúra

Erősítő kúrák
Tej kúra
Nyugalmi és pihenő kúra
Bor kúra
Fiatalító kúra
Melegivó kúra
Lemosási kúra
Korpás kenyer készítése

Fertőtlenítő kúrák
Faszénpor kúra
Kén kúra
Kvassay kúra

Testi lelki szabályok
A test X. parancsolata
A lélek X. parancsolata
Modern aszketika
Gyógyítsunk-e?
Vegetárius tanácsok
Befejezés

Leírás

„I. Bevezetés

Azok, akik „gyógyíthatatlan” betegségekből gyógyultak ki a természetes életmód és gyógymódok folytán, azok tudják, hogy mi is az a természetes életmód és mi is a természet gyógyereje, nem pedig azok, akik soha nem próbálták meg a természetes életmódot. Az empirikus, azaz tapasztalati gyógyászat első kelléke, hogy megfigyeljünk mindent, — ételt, italt, olvasmányt, szórakozást, stb. — hogy az mint hat reánk: előnyösen, vagy hátrányosan? Ez az egész empirikus, vagy természetes gyógyászat „stúdiuma”. Mindenkinek magának kell itt a maga orvosának lenni. Meg kell tanulni, tudni kell figyelni és következtetni! Ezért a korlátolt ember sose lehet a maga természetgyógyásza, mert még annyit se tud lefigyelni, — pedig ez a legfontosabbak egyike, — hogy melyik ételtől van székrekedése, melyiktől nincs, — melyiktől van idegfájdalma, vagy idegműködési zavara s melyiktől nincs, s így tovább. Eszik a fűszert, anélkül, hogy észlelnék annak hatását; ugyanígy az alkohollal, nikotinnal, kávéval, teával, kakaóval, hússal. Márpedig aki nem tudja magát ellenőrizni, azt az orvos se fogja tudni ellenőrizni, mert a sokféle belső közérzeti hullámzást magának a betegnek kell lefigyelni, nemcsak az orvosának. Az orvos csak a megfigyelésekből következtet, de nem figyelhet!
Hogyan rágtunk, mint székeltünk s mikor, — mennyit ettünk és mit, — félekzettünk-e s hogyan, vagy hol; tiszta, vagy tisztátalan levegőben, — stb. szóval a tüdő, gyomor és bél mennyiségi és minőségi kapcsolatait szemmel kell tartani, hogy aztán kiegyensúlyozzuk, hogy mi is az előnyös és mi is a hátrányos ételünk, mert ami egyiknek nem árt, a másiknak árthat. Idegbetegnek a fűszer és nem a zsírféle, ellenben májbetegnek, epebajosnak a zsírféle a hátrányos étele.
Ismerni kell magunkat lelkileg és testileg, ez elemi kötelességünk úgy magunkkal, mint a társadalommal szemben, hogy annak ne beteges eltartottjai, hanem egészséges dolgozói, hasznos emberei lehessünk.
Lelkileg ismerni kell, mi a mi szimpatikus bűnünk, és mi a szimpatikus erényünk.
Testileg, mi az előnyös ételünk, és mi a hátrányos ételünk. Aki ezeket okosan alkalmazza, vagy kerüli, már félig gyógyul.
Az igazság ismerete a legjobb gyógyszere úgy a léleknek, mint a testnek, mert az igazság maga a természeti és isteni törvények — szelleme.
Egyben megemlítem, hogy ennek a könyvnek a teljes átértéséhez, első könyvemet, a Természet gyógytényezőit is át kell olvasni.”

(Visited 457 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Röck Gyula: Természetes házi gyógykúrák” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…