Tordai Vilmos: Van-e túlvilág?

600 Ft

Szerző: Tordai Vilmos
Cím: Van-e túlvilág?
Kiadás éve: 1918.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 128
Egyéb információ: 107 képpel
Fájlok:

  • PDF – képes, OCR-es karakterfelismeréssel

Tartalom:

Az olvasóhoz.
Bevezetés.
Kultúrtörténelmi dokumentumok.
A spiritizmus.
A teozófia.
A modern lélektani kutatások.

Leírás

„Az olvasóhoz.

Négy értekezést találnak olvasóim e könyvben. Az első azokat a kultúrtörténelmi dokumentumát mutatja be, amelyek a túlvilágra utaló jelenségek és gondolatok régi, széleskörű elterjedettségét bizonyítják, a másik a spiritizmust és ennek fenomenológiáját ismerteti, a harmadik a teozófia gondolatkörét állítja a nyilvánosság elé, végül a negyedik azokról a lélektani kutatásokról szól, amelyek az emberi léleknek önálló, a testi érzékszervektől független képességeiről tanúskodnak, amelyek tehát az előbbi három értekezésben felsorolt jelenségek lehetőségét és valódiságát szintén bizonyítják.

Míg ez értekezések bármelyikének tárgyköréből vett egyes jelenségek, gondolatok, képek, elszigetelten élénkbe tárva, alig gyakorolhatnak ránk meggyőző hatást, mind a négy értekezés együttvéve, a számtalan bizonyító, egymást kiegészítő, egymást magyarázó momentumok egységes összefoglalásával, bizonyára alkalmasabb lesz a túlvilág gondolatát még a legkételkedőbb egyének előtt is elfogadhatóvá tenni.

Egyetlen gyertyafény be nem világíthat egy sötét kapu mélyébe; de ha száz apró gyertyalángot helyezünk egymás mellé, ezeknek fénye már képes lesz, ha nem is eloszlatni, de legalább szürkeséggé enyhíteni a nagy kapun túli homályt, amely szürkeségben a csak némileg is éles szem által már határozottan kivehetők egyes nagy igazságok körvonalai.

Tekintsék olvasóim e könyvecskét is egy ilyen általános, tájékoztató megvilágításnak. Munkám terjedelme, valamint célja természetesen nem engedte meg, hogy egyes részletkérdéseket mélyrehatóbban, hosszasabban tárgyaljak, azonban ez mit se vonhat le a felsorolt adatok értékéből. Gondoljanak olvasóim arra, hogy ez adatokban csupán végső eredményeit közlöm mindannak, amit e téren hosszú évtizedek alatt száz meg száz kutató elme fárasztó munkával tárt fel, s hogy mindazoknak, akik a részletek iránt érdeklődnek, egy hatalmas és gyönyörű irodalom áll rendelkezésükre.

Budapest, 1918. november havában

a szerző.”

(Visited 175 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Tordai Vilmos: Van-e túlvilág?” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .