Müller Lajos S. J.: Lehet-e keresztény ember szociáldemokrata?

400 Ft

Szerző: Müller Lajos S. J.
Cím: Lehet-e keresztény ember szociáldemokrata?
Sorozatcím: Kis Könyvtár a katholikus hívek számára – 28-29. szám
Szerkesztő: Jámbor László S. J.
Kiadás éve: 1921.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 36
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • Epub

Tartalom:

 BEVEZETÉS.
I. A szociáldemokrata istentagadó, — a keresztény istenhívő.
     A keresztény ember istenhívő.
II. A szociáldemokrata gyűlöli Krisztust és az Ő Egyházát, — a keresztény imádja Krisztust és szereti az Anyaszentegyházat.
III. A szociáldemokrácia a vallást „magánügy”-nek tekinti, ─ a keresztény ember a legelső közügynek.
IV. A szociáldemokrácia szétrombolja a családi tűzhelyet, elrabolja a szülőtől gyermekét, — a keresztény ellenben szentnek és sérthetetlennek tartja a családot és megvédi a szülő s a gyermek jogait.
V. A szociáldemokrata megtámadja a tulajdonjogot, — a keresztény szentnek és sérthetetlennek tartja azt.
VI. Milyen lesz a szociáldemokrata állam?
Végszó.

Leírás

„A szociáldemokrácia kérdését nem akar­juk elfogultan tárgyalni és nem állítjuk, hogy eleve minden szociáldemokrata gonosztevő. Szó sincs róla! Sőt elhisszük és tudjuk, hogy nagyon sok jóhiszemű van a munkások kö­zött, akik csak azért szociáldemokraták, mert egyes agitátorok beszédein vagy szociálde­mokrata iratokon felbuzdultak anélkül, hogy ismernék a szociáldemokrácia lényegét.

Nem egy van közöttük olyan, mint az a fiatal ismerősöm, aki nagy szociáldemokra­tának vallja magát és amellett eljár vasárnap szentmisére. Megkérdeztem:

 Hogyan lehet, hogy ön szociáldemo­krata létére templomba jár?

— A szociáldemokrácia politikai kérdés, — volt a válasz — a valláshoz semmi köze. Lehetek én párthívük, mint vallásos ember is.

— Akkor ön nem tudja, hogy lényegében mi a szociáldemokrácia, mert különben tudná, hogy hívő keresztény ember szociáldemok­rata nem lehet!

Kételkedett állításomban, mint vele együtt sok más, nem rosszakaratú, csak félreveze­tett szociáldemokrata is kételkednék benne.

Szolgáljon tehát ez a füzet ennek az állí­tásomnak bizonyítására és a jóhiszeműek felvilágosítására.

*

Nehogy pedig valaki azt a kifogást tegye ellenünk, hogy mi más malomban őrlünk, mint amelyben ő, előre is nyíltan kijelent­jük, hogy mi azt a szociáldemokráciát tart­juk szem előtt, amelyet a három zsidó: Marx Károly, Engels Frigyes és Lassale Ferdinánd alapított, amelynek alaptervét, követeléseit, taktikáját az első kettő 1847-ben az ú. n. „Kommunista kiáltvány“-ban hozta napvi­lágra. Azt a szociáldemokráciát értjük mi, amelyet apostolai: Bebel Ágoston, Lieb­knecht Vilmos, Kautsky Károly stb.,stb. hirdetnek, amelynek programját kongresszusaikon, nevezetesen az erfurtin hivatalo­san megállapítottak s amelyet minden nyelvű újságjaikban nap-nap után nyíltan terjesz­tenekNálunk sincs más szociáldemokrácia, mint a valódi, nemzetközi szociáldemokrácia. Így tehát mi igenis egy és ugyanazon ma­lomban őrlünk.”

(Visited 131 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Müller Lajos S. J.: Lehet-e keresztény ember szociáldemokrata?” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .