Varga László S. J.: Magyarság és kereszténység

200 Ft

Szerző: Varga László S. J.
Cím: Magyarság és kereszténység
Kiadás éve: 1943.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 15
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • Epub

Tartalom:

 

Leírás

„Minden bizonnyal többen lesznek a mai honfitársak között, akik ezt az írást nem egyszerűnek, de kíméletlenül és meggyőződéssel együgyűnek fogják mondani. Pedig nagy és titokkal teli dolgokról, amilyenek az emberi és még inkább a nemzeti létünk isteni értelme, csak nagyon egyszerű, keresetlen szóval lehet beszélni, valahogy úgy, mint az írás példázza. Megméretnek most a népek és a legnagyobbak is érzik, hogy többé nem a jólétükről, gazdagságukról, hatalmi helyzetükről, de a puszta „mezítelen” létükről történik majd döntés. Ezért is nem merőben valami szellemi divatnak vagy tudományos kíváncsiságnak hódolnak azok, akik ma magyarságunk mibenlétét, történelmünk mélyebb okait és teljes értelmét kutatják. Az eseményekben ható és kényszerítő belső logika parancsa ez, amit csak az vesz hallatlanra, akiben a lecsökkent életösztön már pusztán az elemi életigények kielégítésére szorítkozott.

Mindig voltak és most is sokan vannak közöttünk, akik valósággal századokban élnek és gondolkoznak, rendesen a többiek, a tömeg helyett is, mert a nemzeti megmaradás gondjának terhe, mint valami végzetes örökség nehezedik lelkükre és semmi módon nem tudnak szabadulni tőle még akkor sem, ha megkísérelnék, hogy a közösséget erőszakkal feledve az egyéni és családi gondok szigetére húzódjanak vissza tőle. Ezek gyötrődnek most az ilyen kérdésekkel: mi a magyarság, ki a magyar és mit ér az ember, ha magyar? Ők ismételgetik rendületlenül Zrínyivel, hogy nem vagyunk hitványabbak más nemzeteknél és bennük visszhangzik az orkánember Petőfi dermesztő felkiáltása: Isten csodája, hogy még áll hazánk!”

(Visited 97 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Varga László S. J.: Magyarság és kereszténység” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .