literáti Vágó Pál Dr.: Örök Magyarország

300 Ft

Szerző: literáti Vágó Pál Dr.
Cím: Örök Magyarország
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 1943.
Oldalszám: 24
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • Epub

Tartalom:

Leírás

 

„„Mondd el a múltakat és feltárom előtted a jövendőt!” A kínai birodalom vallás- és államalapítójának, Konfucsenak ez a bölcs mondása a történelem legmélyebb értelmére utal. A világtörténelem eseményei, miként a soha meg nem nyugvó kaleidoszkóp képei, örökkön újszerű események, helyzetek, erőcsoportok látszólag ötletszerű jelenségeiben vonulnak előttünk tova. Nincs a világtörténelem végtelen filmjén egyetlen jelenet, amely megismétlődött volna. És mégis: e mozgalmas, mindig új isteni színjáték legmélyebb értelme az emberi sors útját szabályozó örökérvényű elvek és erkölcsi törvények hatalmát mutatja.
Csupán az események változók, de minden mulandó emberi győzelem és vereség, dicsőség és bukás fölött a történelem gondviselésszerű igazságszolgáltatásának egyetlen örök törvénye uralkodik: a jobb, a nemesebb, az egyetemesebb eszményiség győzelme a nemtelen, az elfajult fölött, a szellem győzelme az anyag fölött, a fény állandó győzelme a sötétség fölött, Ormuzd győzelme Ármány fölött.
Minden történelmi fejlődés nagy tanúsága az állandó fejlődés a harc útján az egyetemesebb, nemesebb világtudat felé.
Az emberi lélek győzelmes örök vágyódása Isten felé. Ha más nem, ez a felismerés kell, hogy hittel és bizalommal töltsön el az örök isteni igazság hatalmában.
Ma ismét birodalmak, világnézetek magára eszmélésének korszakát éljük. „A hatalomért dúló harc minden ma látható jelensége a belső összeomlás eredménye. Máris megdőlt minden 1914-es államrendszer, ha részben fenn is állanak még formailag. Összeomlottak azonban szociális, világnézeti ismeretek és értékek is… Az első világháború, mint a minden téren jelentkező világforradalom kezdete azt a tragikus tényt derítette fel, hogy bár milliók áldozták életüket, ez az áldozat mégis más érdekek javát szolgálta, mint azok az érdekek, amelyekért milliók életüket áldozni hajlandók voltak. A világháború halottai egy értékét vesztett korszak katasztrófájának áldozatai, egyszersmind azonban az új nap, az új hit mártírjai.” (A. Rosenberg: Der Mythos des XX. Jahrhunderts.)”

(Visited 334 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„literáti Vágó Pál Dr.: Örök Magyarország” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .