Győzelemig… A Duce 1942. december 3-án tartott beszéde

200 Ft

Szerző: Duce
Cím: Győzelemig…
Alcím: A Duce 1942. december 3-án tartott beszéde
Kiadás éve: 1942.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 17
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • Epub

Tartalom:

 

Leírás

„Bajtársaim, jól tudjátok, mennyire nem szívesen beszélek még olyankor sem, amikor — ahogy mondani szokták — béke, nyugalom van. Az a meggyőződésem ugyanis, hogy száz eset közül hetvenötször azt bánjuk meg, hogy beszéltünk és csak huszonötször azt, hogy hallgattunk. Meggyőződésem továbbá az is, hogy a háborúban, amikor az ágyú hallatja hatalmas szavát, minél kevesebbet beszélünk, annál jobb; és mindenesetre megfelelőbb, ha beszámolót adunk, mintsem, ha terveket ismertetünk.

Adatok, számok, tények.

Ez a háború, melynek arányai valóban kozmikusak, megszilárdította ezt a meggyőződésemet; a harc immár egyetemessé válik és túllépi a szavak fogalmi körét; óriási most már térbeli kiterjedése és érthető, hogy ennek arányában elhúzódott időben is.

Örülök, hogy az olasz nép nem hívott túlságosan gyakran a szónoki emelvényre; az olasz népnek ugyanis, amely egyike legértelmesebbeknek, ha ugyan nem a legértelmesebb a világon, nincs szüksége túl sok propagandára, különösen nem olyanra, amely nem rendkívül értelmes.

Tizennyolc hónapi hallgatás után — a háború harmincadik hónapjában vagyunk — mégis az a benyomásom, hogy az olasz nép jó része hallani kívánja szavamat.

Ez a beszédem tehát nem is annyira szoros értelemben vett beszéd, mint inkább politikai és katonai — elsősorban katonai és csak azután politikai — beszámoló. Adatokat, számokat, tényeket fogok felsorolni, más szóval összefoglaló jelentést adok a háború első harminc hónapjáról.

Nem ezt a beszédet szándékoztam elmondani a fasizmus huszadik évfordulóján, amelyet egyébként a legmegfelelőbb módon ünnepeltünk meg: felidéztük mindenki előtt — a feledékenyek előtt is — azt, amit a kormányzat húsz esztendő alatt alkotott. Feltártuk azt az óriási munkát, amelynek kitörölhetetlen nyoma fog maradni az olasz történelem elkövetkezendő évszázadaiban.

Az évforduló megünneplése volt az a nevezetes közkegyelem is, amely ötvenezer ember előtt nyitotta meg a börtön kapuit és visszaadta szabadságát az ú. n. politikai foglyoknak is. Ez utóbbi intézkedés ugyancsak a kormányzat erejét bizonyítja!

Az évfordulót ünnepelte továbbá az a számos társadalmi és jóléti intézkedés, amely más időkben lelkes fogadtatásra talált volna, hiszen ezen a téren mi valóban minden más állam előtt haladunk.

Az 1941. június 10-étől máig eltelt tizennyolc hónap fő eseményei a következők: az Oroszország elleni háború, Japán hadba lépése és az angol-amerikai csapatok partraszállása Észak-Afrikában.”

(Visited 157 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Győzelemig… A Duce 1942. december 3-án tartott beszéde” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .