Dr. Gehrig Oszkár: Bombazáporban Európa kultúrája

450 Ft

Szerző: Dr. Gehrig Oszkár
Cím: Bombazáporban Európa kultúrája
Kiadás éve: 1942.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 66
Egyéb információ: 61 szövegközti fényképpel.
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • ePub

Tartalom:

 

Leírás

A VILÁGTÖRTÉNELMI FELELŐSSÉG

Az európai kontinens nyílt városainak angol-amerikai repülők részéről történt bombázása 1940. óta nemcsak a neves és híres történelmi jelentőségű helyeket sújtotta, hanem nagykiterjedésű kulturális területét is. Az emberi kultúra történetében fordulópont az 1940. január 12-re virradó fekete éjszaka, amikor német területen kimondottan polgári célra dobták az első bombát. A tagadás gonosz szelleme és a világ végzetére törő aljas szenvedélyek a háború pusztításait Európa nagy kultúremlékeitől évszázadokon át, mintegy titkos igéző varázserővel eddig távol tartották, de a korlátokat most már kezdik teljesen lerombolni.
A bombazáporral sújtott kultúremlékek helyzete és alkata kétségtelenül arra enged következtetni, hogy kizárólag rombolási szándék vezette azokat, akik sok esetben mélyrepülésben végezték átkos művüket.
A szellem és a kultúra évezredek óta szüntelen csörgedező forrásának megsemmisítése, sőt elapasztása mindaz, amit itt végeznek; a kontinensen kívül lévő hatalmak a tisztelet törvényét megszegik és csupán a rombolás kedvéért megsemmisítik az ellenfél legszentebb értékeit, olyan értékeket, amelyek a nemzeti megnyilatkozás gyöngyeként már régen és örök időkre, a nemzeti értékeken túl, az egész művelt világ szellemi tulajdonai lettek. Olyan értékek ezek, amelyekre az ú. n. új világot kialkotó erőknek földrészük betelepítésétől a mai napig támaszkodniok és hivatkozniok kellett. Úgy látszik, hogy mindazoknak a fiai, unokái és utódai, akik Hódító Vilmos óta, de különösen az elmúlt század folyamán az anyaföldrészről, a Csatorna mentéről, az Atlanti-óceán túlsó felére vándoroltak, most egy soha nem álmodott méretű gonosztett végrehajtói lettek, amely időtlen időkig ráveti árnyékát országaikra és népeikre.”

(Visited 173 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Dr. Gehrig Oszkár: Bombazáporban Európa kultúrája” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .