Dr. Machovich Gyula: A szabadkőmívességről

200 Ft

Szerző: Dr. Machovich Gyula
Cím: A szabadkőmívességről
Alcím: Az esztergomi kath. körben 1985. május hó 1-én felolvasta Dr. Machovich Gyula
Kiadás éve: 1895
Kiadás helye: Esztergom
Oldalszám: 11
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • Epub

Tartalom:

 

Leírás

„Igen tisztelt Uraim!

Fogadják kérem forró köszönetem kifejezését a reám nézve rendkívül megtisztelő meghívásért, mellyel alkalmat adtak arra, hogy önök előtt a szabadkőmívességről egyet-mást elmondhassak. A szabadkőmívességről úgyis oly ritkán lehet valamit hallani vagy olvasni.

A legszentebb intézmények és eszmék minduntalan szóbeszéd tárgyát képezik, boldog-boldogtalan tollhegyére veszi azokat, de a szabad kőmívesség, mintha csak valami kiváltságot élvezne, oly nebántsdvirág, amelyhez senki sem mer nyúlni, amelynek szóbahozásától mindenki úgy fél, mint valami kísértettől; szinte idegesek lesznek az emberek, ha valaki a szabadkőmívességet megemlíti. Tessék átlapozni az újabb korról írt történeti könyvek legnagyobb részét, s a szabadkőmívességnek még csak nevével sem fognak találkozni a könyvek lapjain. Bluntsehli az ő nevezetes munkáiban, amelyekben a modern állam és politika összes elemeivel és tényezőivel foglalkozik, a szabadkőmívességet még csak meg sem említette. Pedig, hogy a szabadkőmívesség említésre méltó dolog, abból is nyilvánvaló, hogy ugyanazon Bluntsehli mint szabadkőmíves nagymester a szabadkőmívességnek különleges, csakis szabadkőmíveseknek szánt kiadványaiban egész köteteket írt ama befolyásról, amelyet a szabadkőmívesség a világ folyására gyakorol.

Azon körülményben, hogy a szabadkőmívesség a nyilvános kritika alól ki van vonva, igen sok jeles férfiú nézete szerint a szabadkőmívességnek nem csekély hatalma nyilvánul, de azzal, hogy a szabadkőmívesség magát a nyilvános kritika alól kivonja, ő maga mondja ki önmaga fölött a kárhoztató ítéletet. Ha a szabadkőmívességet ellenségei jogtalanul s alaptalanul támadják, akkor a szabadkőmívességnek érdekében áll, hogy az ő története és működése nyilvánvaló legyen. De ha a szabadkőmívesség történetét és működését maguk a szabadkőmívesek a legnagyobb aggályossággal leplezik, úgy már maga ezen körülmény is azon nem alaptalan gyanút ébreszti föl az emberben, hogy a szabadkőmívesség a napvilágot nem tűrheti, s azt ki nem bírja.”

(Visited 164 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Dr. Machovich Gyula: A szabadkőmívességről” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .