Makkai János: Válság Amerikában

450 Ft

Szerző: Makkai János
Cím: Válság Amerikában
Kiadás éve: 1941
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 62
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • Epub

Tartalom:

Hogyan látjuk ideát Amerikát? I.
Az egykori gyarmatállam átalakulása II.
A demokrácia sorsa III.
A faji harc lényege IV.
Zsidóság és antiszemitizmus V.
A zsidóság jövője az Újvilágban VI.
A rettenetes idegen VII.
Munka, hit, erkölcs, hipokrízis VIII.
A pénz változásai IX.
A politika hullámai X.
Választás előtt és után XI.
FegyverkezésXII.
Katonanemzet? XIII.
Felhők a Csendes-óceánon XIV.
„Sárga veszedelem” XV.
Hogyan látják a háborút? XVI.
Milyen lesz az új imperializmus? XVII.
A yankee az angolszász családban XVIII.
Egy civilizáció válsága XIX.

Leírás

„1940 júniusában érkeztem Amerikába azzal a hajóval, amely utolsónak indult olasz kikötőből az Új-világ felé és az év karácsonyára tértem haza Magyarországra. Hat hónap nem nagy idő és nem elégséges idő egy kisebb ország megismeréséhez sem, viszont van egy felfogás, amely szerint egy város, egy emberi közösség, egy ország, egy kultúra, egy civilizáció életét sohasem lehet megismerni s emberek, akik hosszú évtizedeket töltenek ugyanazon a helyen, sokszor nem vesznek észre olyan dolgokat, amelyeket a frissen érkezett meglát. Mikor kimentem Amerikába, szilárdan elhatároztam, hogy nem fogok Amerikáról könyvet írni. Magamnak tett ígéretemet be is tartottam: ez a könyv nem Amerikáról szól, ez a könyv csupán rövid politikai és újságírói tanulmány.

Az említett időszak igen érdekes volt az Amerikai Egyesült Államok életében. A nagy európai háborútól visszhangzott az ország. Ebben az időben zajlott le az elnökválasztás. A amerikai közvélemény érdekes fejlődését és fordulatait, a nép gondolkozásának új és új változásait lehetett megfigyelni s én cikkeimben mindig ezekről igyekeztem hű és tárgyilagos beszámolót adni. Amikor most ezek a cikkek összegyűjtve, könyv alakban is megjelennek, azt hiszem, hasznos szolgálatot tehetnek az amerikai közéleti viszonyok itthoni megítélése tekintetében.”

(Visited 315 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Makkai János: Válság Amerikában” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .