Jean et Jérôme Tharaud: A kereszt árnyéka

500 Ft

Szerző: Jean et Jérôme Tharaud
Cím: A kereszt árnyéka
Fordította: Eckhardt Sándor
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 1921.
Oldalszám: 80
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • ePub

Tartalom:

I. A HUNFALVI TÓRA.
II. A CSODARABBI.
III. JOM KIPPUR.
IV. AZ ÖSSZETÖRT SERLEG.
V. AZ ÖRÖKKÉVALÓ AJÁNDÉKA.
VI. EZ A GYERMEK SZÍN VIASZ!
VII. JÖVŐRE JERUZSÁLEMBEN!
VIII. A KERESZT ÚTJA.
IX. AZ IDEGEN ISTEN.
X. A BELSZI CSODAVILÁG.
XI. PURIM.
XII. A SZOJFER BŰNE.
XIII. SMA IZRAEL!

Leírás

„Kicsi kis kárpáti helység ez a Hunfalu; sebes hegyi folyó partján épült, a sötét erdőség és a nagy magyar alföld szélén. A többi száz felsőmagyarországi falutól csak lakosainak lelkülete teszi eltérővé. A fenyőfáik itt is feketék, magasak, szomorúak; köröskörül az örökös bükk- gyertyán- és nyírfaerdők; a domboldalakon frissen kaszált széna szárad petrencerudakon és a kiszáradt fákra gálya száll a szép őszi napokon. Itt vannak a cigányok viskói: egész nap visszhangosak a pörölycsapástól, a gyermek­sírástól és a hegedűcincogástól. Itt vannak a magyarok házai szűk ablakaikkal: öt hónapon át néznek a zöldellő földekre és az év többi részében a hómezőre. Ott virít mindenütt az ablak között cserépben a muskátli meg a szegfű. Itt van aztán a templomtér az illatos hársfával és a földesúr pazar kastélya; tágra nyílt kapuja mintha azt mondaná az utasnak: „Isten hozott, idegen, kerülj bel­jebb: a kártya és a pálinka várnak rád”. Itt vannak a zsidók házai; fel lehet ismerni őket a mezüzéről, az ajtó­félfára szegzett szent pléhtokról. És itt a drága zsinagóga!

Óh, mily szegényes ez a hunfalvi zsidók zsinagógája a falusi templom mellett, mely pár lépéssel arrább mereszti az égnek hagyma alakú tornyát (hányszor csap bele a vil­lám!) és kápráztatja a szemlélőt díszes, festett, szinte feje­delmi, ablakaival! Hitvány kis házacska, alig lehet meg­különböztetni különböztetni a többi parasztházaktól; pompás boltozat helyett siralmas szalmafedél, padlója döngölt föld és a bejárat előtt tócsa gyűlt össze a szent mosakodáshoz odaállított dézsa kifolyt vizéből. Tömjénillat helyett ret­tenetes bűz, a piszok, a dohány és a nedves fehérnemű sajátos illata. Néhány pad, néhány olvasóállvány, hétágú vasgyertyatartók, egy a mestergerendáról lecsüngő fakalitka tele régi kioltott gyertyákkal és egészen hátul, a keleti falon, egy fenyőfából készült szekrény. Ódon, bíbor­vörös függöny takarja. A függönyön hímzés: Juda két oroszlánja. És ebben a piszokban, ebben az émelyítő bűz­ben, a kis szekrényben a két oroszlán mögött pihen a szent tóra, Mózes szent könyvei, Istennek népéhez inté­zett igéi, melyek vezették a népet a pusztában és vezetik ma is az életben, mert egyformán jók, egyformán érvé­nyesek azok Hóreb, Egyiptom és Sinai égő homokjában, az ázott lengyel síkokon és a vad kárpáti völgyekben.”

(Visited 392 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Jean et Jérôme Tharaud: A kereszt árnyéka” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .