Weiser Ferenc S. J.: Alpesi fény

450 Ft

Szerző: Weiser Ferenc S. J.
Cím: Alpesi fény
Alcím: Ifjúsági elbeszélés a vörös Bécs életéből
Fordító: Belányi István S. J.
Kiadás éve: 1939
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 63
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • Epub

Tartalom:

 Bevezető
TALÁLKOZÁS
AZ ALPESI FÉNY TITKA
KLUB A HATODIKBAN
AZ ELSŐ ÖSSZECSAPÁS
ALATTOMOS TÁMADÁS
KARÁCSONY A HAVASOK KÖZT
A HEGYEK KÖZT FOGANT TERV
BERNER TAKTIKÁT VÁLTOZTAT
A TAKTIKA CSŐDÖT MOND
A TÖRTÉNELEMTANÁR LEMOND
TALÁLKOZÁS HELMÁVAL
AZ ALPESI FÉNY VIHARBAN
LESZÁMOLÁS BERNERREL
AZ ALPESI FÉNY KIALSZIK

Leírás

„E kis könyvben vihart álló, barna kőszál áll előttünk. A sportban és önfegyelmezésben megedzett Heini varázsa egymásután hódította meg az olvasókat. Sok levél tanúskodik erről. Most második kiadásban új szíveket akar meggyújtani, ismeretlen fiúknak akar világosságot adni ebben az apokaliptikus zűrzavarban.

A tömegember iszonyatos erővel kábítja el az embereket s még inkább a kialakuló fiúkat. A meggyőződés csak mosolyt vált ki, komoly tudással megalapozott világnézet, felfogás idejétmúlt ócskaság. Jelszó kell! Vért pezsdítő tömegfelvonulásra áhítoznak és ez valami édes mámorral részegíti meg a lelkeket. Az egyén megszűnik élni az óriási gépezetben, a tömegben. Csak egyet lát, hogy a föld remeg az egységes lépések alatt, hogy jobbra-balra társak hullanak el, de az oszlop, a gép akadályt legázolva halad az ismeretlen cél felé.

A mámor hatása alatt még meg is halnak sokan és nem tudják, hogy miért. Hisz idejük sem volt erről gondolkodni. Rádió, újság, mozi minden nap újabb injekciókat adott, hogy a tömeg csak egyet lásson, csak egyet akarjon, amit diktálnak neki. Ezért a legnagyobb, bűn ez a kérdés: miért; ezért nem szabad gondolkodni, ezért nem szabad véleményt alkotni. Tömegnek csak egy kötelessége van, megtenni azt, amit eléje szabtak.

Egy ilyen tömegben, ostoba divatban, őrületben áll könyvünk hőse, Heini. Neki nem lehet megszabni a cselekvést és gondolkodást azzal, hogy mások is így tesznek, hogy most ez a divat. Neki nem érv, hogy kapsz kenyeret, engedünk élni, de cserében nekünk adod az értelmed, az akaratod. Hiába fenyegeti meg az osztály, hogy kiüldözik, hogy kigolyózzák, ha be nem adja a derekát — nem tágít. Nem ijed meg és nem enged, mert tudja, hogy neki van igaza. Már előre látja, hogy amikor a mámor elmúlik, amikor a szenvedély már mindent felperzselt, akkor társaiban fel fog törni a kérdés, mint a vulkán: Érdemes volt? Célt értem? Egyáltalán volt-e célom?

Nem csodálkozom, hogy épp ebben az időben ejti rabul Heini jelleme a fiúkat. Ma ők is keresik azt az eget és földet kiegyensúlyozó meggyőződést, amelyet vihar meg nem tép és földrengés meg nem ingat.”

(Visited 137 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Weiser Ferenc S. J.: Alpesi fény” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .