Akció!

Fiala Ferenc: A vörös kalapács

550 Ft 400 Ft

Szerző: Fiala Ferenc
Cím: A vörös kalapács
Alcím: A Szociáldemokrata Párt 50 éves jubileumára
Megjelent: 1942.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 106
Egyéb információ: 33 fekete-fehér képpel és ábrával
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • ePub

Tartalom:

ELŐSZÓ
1848-tól 1867-ig – Az első magyarországi munkásmozgalmak kora
TÁNCSICS MIHÁLY – Az első munkásegyesületek
A HARCI IDŐSZAK – A magyarországi szociáldemokrata párt megalakulása
A NÉPSZAVA és a szociáldemokrata sajtó története
A FELELŐTLEN IZGATÁS KORA
1942 JÚNIUS 7.
A HÁBORÚ
GYŐZELEM ÉS HATALOM
ÉS AZÓTA…
A VÖRÖSKALAPÁCS…

Leírás

“A magyarországi szociáldemokrata párt a múlt esztendőben – 1941-ben – adta ki „Fél évszázad” című munkáját. A könyv alcíme „A szociáldemokrata mozgalom ötven esztendeje Magyar­országon, 1890 decemberétől napjainkig”. A beszámoló jelleggel bíró tanulmányt Buchinger Manó és dr. Révész Mihály írta. A kiadó – a szociáldemokrata párt – az előszóban többek között a következőket mondja: „A pártvezetőség hatalmas kö­tetben akarta megörökíteni a magyar munkásság félszázadon át folytatott küzdelmeit. Félszázados múltunkról, történel­münkről szóló kötet megírására a pártvezetőség Buchinger Manó és dr. Révész Mihály elvtársakat kérte fel. Feladatuk nagyon nehéz volt, mert vannak akadályok, amelyeket az adott viszonyok között nem lehet sem elhárítani, sem leküzdeni”.

A szociáldemokrata mozgalom félszázados jubileumára íródott könyvből valóban sok minden olyan dolog kimaradt, amely szorosan hozzátartozik ahhoz a képhez, amelyet a magyarországi szociáldemokrata párt festett – önmagáról. A kiadó előszava végén a cenzúrára hivatkozik és ezzel azt a látszatot akarja kelteni, mintha csakis a cenzúra volna az oka annak, hogy a fél évszázados beszámoló úgy készült el – aho­gyan elkészült. Ennek a könyvnek a célja, hogy pótolja azo­kat a sorokat is, amelyeit a fent nevezett könyvből kimarad­tak. Mert azok ismerete nélkül nem lehet teljes a magyarországi szociáldemokrata párt fél évszázados történelmének képe, illetve – annak megismerése.

Ezt a könyvet nem a politikai ellenszenv, még kevésbé a gyűlölet, hanem egyedül: az utolsó nyolcvan esztendő ma­gyar történelmében nagy szereget játszó párt – a szociáldemokrata párt törtértelmének őszinte és igaz ismerete diktálta.

Mert így dolgozott Magyarországon a „magyarországi” szo­ciáldemokrata párt…

A SZERZŐ.”

(Visited 230 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Fiala Ferenc: A vörös kalapács” értékelése elsőként

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..