Herwig Ferenc: Farkasok között

400 Ft

Szerző: Herwig Ferenc
Cím: Farkasok között
Magyarra átdolgozta: Müller Lajos S. J.
Megjelent: 1932.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 41
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • ePub

Tartalom:

 

Leírás

„A mű szerzőjéről így ír a Katolikus Lexikon: Herwig Ferenc, német elbeszélő (1880—1931) Weimarban élt. Történeti elbeszélései: Die letzten Zielinskis.; Die Stunde kommt.; Jan Werth.; Dunkel über Preussen.; Deutsche Helden-legende. Újabban a nagyvárosok szociális és erkölcsi nyomorát festette erősen katolikus érzéssel: Die Eingeengten.; Hoffnung auf Licht.; Fluchtversuche.; St. Sebastian von Wedding. Ezt az utóbbit adjuk magyar átdolgozásban. Kissé alakítottunk rajta, nehogy az aktív életnek a kontemplatívval való túlélés szembehelyezéséből bárki azt a következtetést vonhassa, hogy akár a szerző, akár az átdolgozó az utóbbinak a kelleténél kisebb jelentőséget tulajdonít. Mi erősen hisszük, hogy míg az Egyház áll, a kontemplatív élet is megőrzi eszményi elsőbbségét. Egyben kissé tompítottuk a fővárosok erkölcsi züllöttségének túlreálisztikus festését is. Nem mintha eltérne a Herwig által vázolt kép a valóságtól, de nem akartuk a finom érzésűek megütközését esetleg magunkra vonni.

Ami az elbeszélésben bizarr és szokatlan, okolja meg a költői szabadság. Hiszen maga a szerző művét „Legendának” nevezi.

Mindenesetre költői próféciának is méltán nevezhetnők, amely nem minden valószínűség nélkül megrázó, szívbemarkoló, mozgó képekben mutatja be a jövőt, amelyre el lehetünk készülve, ha ki-ki idejekorán meg nem tesz mindent azért, hogy a szociális problémák megoldásához, erejéhez és körülményeihez képest hozzájáruljon.”

(Visited 100 times, 1 visits today)