Krug von Nidda: Marianne

650 Ft

Szerző: Krug von Nidda
Cím: Marianne
Alcím: Franciaország az összeomlás előtt
Fordító: Dr. Balogh Barna
Kiadás éve: é. n.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 138
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • Epub

Tartalom:

ELSŐ RÉSZ.
MARIANNE.
NÉP ÉS FAJTA.
KASTÉLYOK ÉS SZÉKESEGYHÁZAK ÉSZAKON.
ILE DE FRANCE.
PROVENCE.
A RÓMAI BIRODALOM NYOMAI.
A FRANCIA KARÁCSONY.
PÁRIS ÉS A PÁRISI SZOKÁSOK.
A SZAJNAPARTON.
A FRANCIA KONYHA.
A MONTMARTRE ÉLETE.
BOHÉMEK ÉS CLOCHARD-OK.
SZOKÁSOK ÉS FURCSASÁGOK.
FRANCIAORSZÁG BELSŐ ARCA.
ÁLLAM ÉS TÁRSADALOM.
MEGELEVENEDETT MÍTOSZ.
A FRANCIA KATONA.
AZ IFJÚSÁG.
A FRANCIA NŐ.
MÁSODIK RÉSZ.
A KÜLPOLITIKAI VARÁZS SZÉTFOSZLÁSA.
A POLITIKAI FOLYTONOSSÁG KUDARCA.
KULTÚRPOLITIKA KÜLFÖLDÖN.
A NÉMET-FRANCIA KÉRDÉS.
A BÉKEBONTÓK.
FRANCIAORSZÁG ÉS GYARMATAI.
FRANCIAORSZÁG ÉS ITÁLIA A FÖLDKÖZI-TENGERI TÉRBEN.
FRANCIAORSZÁG A TÁVOL-KELETEN.
VERDIER ÉS A BÍBOROSOK.
PÉTAIN.
GAMELIN.
LAVAL.
CAILLAUX.
DALADIER.
BONNET.
HERRIOT.
A KÉT LEÓ.
REMÉNY A JÖVÖRE.

Leírás

„MARIANNE

Nem a Balsac-féle híres harmincéves asszonyról lesz itt szó, akinél a korhatár kilenc évvel kitolódott, nem élete virágát élő szépasszonyról szól ez a könyv, hanem arról az országról, melynek megszemélyesítője, „Marianne” — Franciaország.

Mennyivel nehezebb dolog országokról, népekről, szokásokról, tájakról, jelenről, múltról írni, mint egy asszonyról, akinek az élete olyan tiszta és egyszerű is lehet, mint a felhőtlen tavaszi égbolt Párizs felett.

Ma a különböző világnézetek forgatagában, amikor minden, amit eddig szilárdnak hittünk, kimozdult a helyéből, amikor minden új nap előre nem látott változásokat hozhat, talán Franciaországról írni a legidőszerűbb, hogy megismerhessük, helyesen ítélhessük meg ezt a szomszédot, amellyel a Német Birodalom évszázadok folyamán annyiszor csapott össze harcban-háborúban vagy a szellem párviadalain, de amelyek egyúttal a szellemi és kulturális ösztönzést köszönhette.

Az 1939 tavaszán történt események arra késztették a franciákat, hogy országukat gazdaságilag, katonailag megerősítsék. De még mindig nem tudták eldönteni, melyik irányhoz csatlakozzanak, annak ellenére: hogy tisztán felismerték a Német Birodalom szándékát: olyan helyzetet teremteni, mely teljesen kizárja újabb világkatasztrófák lehetőségét.

Franciaország 1939-ben sorsfordulóhoz érkezett. A Birodalom átképzése „Marianne“-t is felrázta álmaiból.

Most felemelkedik a nép vetette puha párnákról, csatazaj üti meg a fülét és szép barna szemével csodálkozva néz körül az új világban. Sok minden más lett, sok kedves játékszere törötten hever a földön, régi szerződések papírfoszlányait elfújja az idők szele, Versailles és Genf eltöröltettek. A tükörhöz lép Marianne és látva, hogy megöregedett, bánatosan elmélkedik a múlton.

Amikor Marianne a forradalmak tüzében, százötven esztendővel azelőtt megszületett, gyakran halál járt a nyomában. Most meg kell majd mutatnia, hogy kora ellenére elég fiatal-e még, megvan-e benne a hites francia élan, lángra tudja-e még lobbantam országának férfiait, hogy új tettekre ösztönözze őket; tud-e erőt, hitet és kitartást önteni népébe, hogy a születendő új világban őt megillető méltó helyét elfoglalja?

Ez a könyv tehát végeredményben mégis csak egy vergődő, harminckilenc esztendős nő sorsdöntő óráiról szól, ma, a huszadik században.”

(Visited 181 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Krug von Nidda: Marianne” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .