Anka János: Északi fény

400 Ft

Szerző: Anka János
Cím: Északi fény
Alcím: Ideológiai regény
Kiadó: Centrum
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 1941.
Oldalszám: 35
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • Epub

Tartalom:

 

Leírás

„Az én barátomról, a független gazdag úrról kisült, hogy albérletben lakik a zsidósoron. Elavult gondolkozásban élő liberális polgár. Ezt nyíltan megmondtam neki. Véleményem lesújtotta. Megrendült benne az a biztonság, amit a teli zseb adott. Nagyon jellemző módon tört ki belőle az aggodalom. Nem a politikai és szociális földrengés izgat­ta, hanem a pénz sorsa, az aranyvaluta válsága.

— Ha valóban ilyen bajok vannak, ­mondotta, — a válságot megérzi a pénz is. Jaj, mi lesz velünk? Innen is, onnan is me­nekül az arany. Mit gondolsz, barátom, mi lesz a pénzzel? Már több bankárral beszél­tem. Nem tudnak ők sem okosat mondani.

Már alig van olyan valuta, mely szilárd és biztos volna.

— Hát én csak azt mondom neked, hogy a gazdasági rendszerek is elavulnak a ma­guk idején. Világnézeti függvényen azok is. Az új gondolkozás új gazdasági rendet épít. A kapitalista rendszer azzal a tudományos okoskodással áltatta magát, hogy a közgaz­dasági életnek önmagában rejlő törvényei vannak. Az aranyvalutát kiküszöbölni nem lehet, mert az arany lesz mindig az értékmérő. A kereslet és kínálat szabályozza min­denkor a forgalmat. Még sok hasonló dogmát idézhetnék, de feleslegesnek tartom. A gaz­dasági életben nincsenek időtlen törvény­szerűségek. A korszerű gondolkozás és az életszükséglet határozza meg a gazdasági rendet. Az azonban bizonyos, hogy a tőkét megsemmisíteni nem lehet. Az ember anyagi egzisztenciája az időt; végéig betáblázott tő­kéje a világnak. A kapitalizmust megszün­tethetik, de a tőke gazdasági szerepe akkor is megmarad. Az új korszak itt fordítja meg a népek anyagi sorsát, a tőkét az élet ténye­zői között a maga helyére szorítja. Eddig a tőke sorsdöntő hatalom volt politikai és köz­gazdasági pallosjoggal. Minden egzisztencia tőle függött és neki adózott. A szellem is az ő rabszolgája volt. Most a tőke termelési té­nyező lesz a népek életében. Egyenrangú társa a másik életfaktornak: a munkának. A pénz pedig fizetési eszköz lesz a különböző ja­vak és teljesítmények értékesítésénél. Eddig mi volt? Szupervagyon! A legfőbb értékmérő és gazdasági cél! Az ingó vagyon diktatúrája az ingatlan fölött. Az erőszakos kisebbség az elnyomott többség nyakán. Mondjuk a pénz két-három milliárd volt, de az negyven-ötven milliárd nemzeti vagyon fölött uralkodott. A föld, a ház, a vállalat, a munka mind az ő szeszélyétől és érdekétől függött. Az egész életet alárendelték a pénz akaratának és kapitalista rendszerének. A föld közönséges árú lett: Jelzálog, árverési kótyavetye, pedig a föld a nemzet létét, kenyerét, jövőjét jelenti. A föld: a haza! A negyven-ötven milliárd nemzeti vagyon értékét és helyzetét eddig az döntötte el, hogy a három-négy milliárd pénz a páncélszekrényben mit álmodott. Ez is zsidó érdek, zsidó imperiális politika volt. A pénzrendszerrel a zsidók zsebre vágták az egész vi­lágot. A népek verejtékével és vérével speku­láltak a tőzsdéken és valutapiacokon. A tör­ténelem olvasása közben sokszor csodálko­zunk, hogy milyen szörnyű hiedelemben élt az ember valaha. Hát az arany és a vele kap­csolatos pénzrendszer is a világ súlyos téve­dését jelenti. A nagyra nőtt emberi értelem ebben a kérdésben sokáig kiskorú maradt.”

(Visited 414 times, 2 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Anka János: Északi fény” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .