Padányi P. Viktor: Májusi fagy

850 Ft

Szerző: Padányi Viktor
Cím: Májusi fagy
Kiadás éve: 1975.
Kiadás helye: San Francisco
Oldalszám: 235
Egyéb információ: Előszavát írta: vitéz Erdélyi István
Fájlok:

  • PDF – képes, OCR-es karakterfelismeréssel

Tartalom:

 

Leírás

“ELŐSZÓ

A 12 évvel ezelőtt, aránylag fiatalon elhunyt PADÁNYI VIKTORT nem kell az olvasónak külön bemutatni, mert a DENTUMAGYARIA, A NAGY TRAGÉDIA, az EGYETLEN
MENEKVÉS megírásával – hogy csak a kiemelkedőbb munkáit említsem – , mint történész, történet – és társadalomfilozófus és író már örökre beírta nevét a halhatatlanok könyvébe.
Az 1936-ban otthon megjelent MÁJUSI FAGY című regényének újranyomásával most, mint szépírót mutatjuk be az olvasónak.
A MÁJUSI FAGY-ban gyermek- és diákköri emlékeit írja le a született író lebilincselő meseszövésével, ízes nyelvezetével és közben az első világháború előtti, alatti és az azt követő összeomlás magyar társadalmát és az akkori viszonyokat olyan mesterien örökíti meg, hogy az már nem is regény, hanem korrajz a javából – történelem.
A regény érdekességét csak fokozza, hogy hozzá a színteret Magyarország egyik legősibb, remek kis barokk városa, EGER szolgáltatja történelmi levegőt árasztó, híres várával, barokk épületeivel, meghitt, zegzugos utcáival, híres szőlőivel és vadregényes vidékével.
Ezt, az immár történelemmé érett regényt különösen melegen ajánljuk a fiatalabb nemzedéknek, akiknek már nem igen van személyes élményük nagyapáik, ápáik korából, életéből és ami van is, az is hamis, ferde, torz… És a színtér sem az már, mert ennek az eltömegesedett kornak szédületes iramú technikai fejlődése lassan, de biztosan a szépséges kis Egert is beleszürkíti, temeti a léleknélküli, sivár falanszterek, a mindent elcsúfító, elszennyező, túlméretezett ipari létesítmények tengerébe.
Az öregeknek pedig azért ajánljuk, mert talán ez lesz az utolsó találkozásuk azzal a korral, amibe beleszülettek, belenőttek és ami minden értékével, szépségével, bajával, egyéni és nemzeti tragédiájával kérlelhetetlenül és visszahozhatatlanul a múlté…

New York, 1975. május 1-én.

vitéz ERDÉLYI ISTVÁN
Padányi szellemi hagyatékának gondnoka.”

(Visited 155 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Padányi P. Viktor: Májusi fagy” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .