Tacitus római történetíró: A zsidókról

300 Ft

Szerző: Tacitus
Cím: A zsidókról
Alcím: (Részletekkel FLAVIUS JÓZSEF ó-kori héber történetírónak A ZSIDÓK ŐSRÉGI VOLTÁRÓL szóló Vitairatból, és A ZSIDÓ HÁBORÚRÓL czímű művéből.)
Fordító: Istóczy Győző
Kiadás éve: 1903.
Kiadás helye: Budapest
Kiadó: Buschmann F. könyvnyomdája
Oldalszám: 32

OLVASS BELE!

Fájlok:

  • PDF – képes, OCR-es karakterfelismeréssel

Tartalom:

Leírás

ELŐSZÓ.

Flavius József ó-kori héber történetírónak A zsidók ősrégi voltáról szóló, mintegy az ó-kori zsidóság apológiáját képező, általam magyarra fordított s a folyó hó első felében magyar-latin szövegben kiadott Vitairata 103. lapján, a zsidó nép eredetére vonatkozó fejtegetések során (a melyekben Flavius József több ó-kori történetíró munkáival polemizál,) egy jegyzetben egyszerűen utaltam Tacitus római történetírónak Historiae (Történetek) czímű műve V-ik könyvének II.—V. pontjaira, anélkül, hogy ezeket ott egyátalán ismertettem volna.

Mivel azonban a Flavius József fentebb említett Vitairatát tartalmazó kiadványom megjelenése után számosán azok közül, a kik azt megszerezték maguknak, kérdést intéztek hozzám Tacitusnak ama kérdéses fejtegetéseire nézve, s azt az óhajukat fejezték ki előttem, hogy ismerni óhajtanák Róma klasszikusának Tacitusnak erészbeni nyilatkozatát is: elhatároztam, hogy C Cornelius Tacitusnak idevonatkozó fejtegetéseit a jelen füzetben úgy magyar fordításban mint az eredeti latin szövegben is közzéteszem, — ezen füzetkém mintegy függelékét is képezvén aztán Flavius József Vitairatának A zsidók ősrégi voltáról.

Emellett pedig egyúttal a jelen füzetben néhány részletet, illetve mutatványt is hoztam Flavius Józsefnek nemcsak A zsidók ősrégi voltáról szóló Vitairatából, hanem a Zsidó háborúról írt, szinte általam magyarra fordított és az 1900. évben kiadott művéből is, aczélból, hogy azok a honfitársaink, a kik ennek a két könyvnek a birtokába nem juthatnak, azoknak legalább egyes részeivel megismerkedhessenek.

A Flavius József Vitairatából az alábbiakban mutatványul közölt részleteket pedig, a magyar fordítás mellett latin szövegben is hoztam, úgy, amint azok ezen most említett kétnyelvű, tudniillik magyar-latin kiadványomban is olvashatók.

Végül megjegyzem, hogy Tacitusnak fentebb említett s a Flavius József kora utáni időben megírt művéből a jelen füzetben közölt részleteket a következő czímű kiadványból vettem át: C. Cornelii Taciti Opera cum indice rerum. Ad optimorum librorum fidem accuravit C. H. Weise. Editio stereotypa. Tomus II. Lipsiae. Sumptibus et typis Caroli Tauchnitzii. 1829. — C. Cornelii Taciti Historiarum Liber quintus.

Budapest, 1903. évi áprilhó második felében.
Dr. Istóczy Győző.

(Visited 189 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Tacitus római történetíró: A zsidókról” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…