Dr. Istóczy Győző: A magyar Antiszemitapárt megsemmisítése s ennek következményei

200 Ft

Szerző: Dr. Istóczy Győző
Cím: A magyar Antiszemitapárt megsemmisítése s ennek következményei
Kiadás éve: 1906.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 19
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • ePub

Tartalom:

 

Leírás

„Dr. Pauler Tivadar, egykori kedves jogtanárom, később igazságügyminister korában, az én, előtte ismert volt esetemre vonatkozólag egy ízben ezt a megjegyzést tette előttem: »Kleine Ursachen, grosse Wirkungen«. (»Kicsi okok, nagy kihatások«.)

Hát bizony, mint mindig, úgy az én esetemre vonatkozólag is, dr. Pauler Tivadar a fején találta a szeget.

Fiatal koromban éppenséggel nem voltam antiszemita, noha bizony már akkor is elég személyes okom lett volna antiszemitának lennem. Olyannyira nem voltam akkor antiszemita, hogy (eltekintve attól, hogy maga az »antiszemita« elnevezés is csak később, jórészben az én parlamenti működésem folytán támadt Németországban), mondom olyannyira nem voltam akkor antiszemita, hogy például mikor 1867-ben beállott az alkotmányos világ, s én mint akkor megválasztott megyei aljegyző nagyon is élénk részt vettem Vas megye közéletében, — az akkori divatos emancipacionális áramlatnak hódolva a leghevesebben korteskedtem egy volt egyetemi zsidó jogász kollegámnak megyei esküdtté való megválasztása mellett, és pedig sikerrel korteskedtem, nem csekély megbotránkozására és bosszúságára a megyei köröknek, köztük utóbb a képviselőválasztásoknál leghívebb korteseimmé vált úriembereknek. S ez a zsidó megyei esküdt      volt abban az időben bizonyára a legelső s egyúttal, az egyetlen zsidó választott megyei tisztviselő az országban.

Történt aztán néhány év múlva, hogy engem, a ki időközben megyetörvényszéki bíró lettem, mint ilyent bizonyos zsidók,egy polgári jogügyben súlyosan kompromittálni akartak, s felülrá még vagy 45 ezer forintnyi vagyoni kátrtérítési felelősséget is, egész vagyoni existencziámnak egész élelemre való megsemmisítésével, törekedtek erőnek erejével, már a maguk praktikái szerint, a nyakamba varrni, a mely praktikák főleg Bartha Miklósnak a felvidéki állapotokról írt könyve után is, most már általánosan ismeretesek, kivált az Egan-eset óta. Szóval, én egy komplottnak az áldozatául lettem kiszemelve. Tették pedig mindezeket velem nyilván »hálából« azidőbeni filoszemitáskodásomért. (A mit, mellesleg megjegyezve, üdvösséges tanulságul, jó lesz mélyen az emlékezetükbe vésniök a mi, a »zsidó hálára« pályázó enragirt filoszemitáinknak is.)”

(Visited 266 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Dr. Istóczy Győző: A magyar Antiszemitapárt megsemmisítése s ennek következményei” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…