Dobszay Károly: Az igazság védelmében

300 Ft

Szerző: Dobszay Károly
Cím: Az igazság védelmében
Alcím: Ki volt Sértő Kálmán?
Kiadás éve: 2007.
Kiadás helye: Dortmund
Kiadó: FRONT
Oldalszám: 28

OLVASS BELE!

Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • ePub

Tartalom:

Leírás

„Valamikor úgy gondoltam, hogy a hamisítás, csúsztatás, elhallgatás kizárólag a kommunisták fegyvertárába tartozik. Az utóbbi időben azonban kénytelen voltam belátni, hogy ezt a fegyvert némely magát előszeretettel „nép-nemzetinek“ feltüntető csoport is szívesen alkalmazza, elfelejtve Deák Ferenc örök érvényű szavait az írást művelők népes táborához: „Uraim, hazudni pedig nem szabad!“

Ezek a gondolatok vibráltak a fejemben, amikor émelygő gyomorral végül letettem a Püski Kiadó tavaly Karácsonyra megjelentetett Sértő Kálmán: Hírért megszenvedtem című verseket, naplót és elbeszéléseket tartalmazó kötetét.

Amikor tavaly nyáron értesültem róla, hogy Püskiék végre tervbe vették ennek a jobb sorsra érdemes, fiatalon elhunyt és 45-óta otthon agyonhallgatott költő műveinek az újbóli kiadását, furcsa öröm futott át a szívemen. Már csak azért is, mert az emigrációban azon kevesek közé tartoztam, akiknek régóta szívügye volt Sértő Kálmán szellemi hagyatékának az ápolása. Ezt bizonyította az a kis kötet is, amely 1986-ban Sértő Kálmán versei címmel és Fiala Ferenc előszavával Dortmundban látott napvilágot és amely a kanadai Sértő Kálmán Emlékbizottság által Utolsó roham címmel korábban megjelentetett, szintén szegényes kötet mellett ötven év alatt az egyetlen kiadás volt, amely megpróbálta újra kiásni az irodalmi tömegsírba taszított költő szellemiségét.

És most szomorú vagyok. Nagyon szomorú. Szegény Sértő Kálmán…

Nem elég, hogy rövid életében is csapások záporában volt kénytelen alkotni, most még halálában is meggyalázzák. Mert a Püski kiadást a legnagyobb jóindulattal sem lehet másnak nevezni, mint a hamisítás, ferdítés, elhallgatás iskolapéldájának. A Kiadó és főleg az anyagot összeállító és utószóval ellátó Medvigy Endre egy nagyon fontos dolgot elfelejtettek: ha már hazudnak, hamisítanak, akkor azt úgy kellett volna csinálni, hogy ne jöjjenek rá. Így azonban úgy jártak, mint az a bizonyos ember a sánta kutyával…

Miről is van szó tulajdonképpen?

Ha valaki nem ismeri ki magát Sértő ügyben — és az otthoni olvasóközönség nagy része ismert okok miatt sajnos ide tartozik — akkor a kötet átolvasása után rögtön az a kérdés merül föl benne, hogy: mi a fenének volt egyáltalán ötven évig indexen Sértő Kálmán? Mert ebből a válogatásból egy kimondottan filoszemita, a zsidók által felkarolt, de később „utat tévesztett“ szerencsétlen költő képe bontakozik ki, akit a nyilasok kihasználtak és pártérdekből megpróbáltak kisajátítani. Még jó, hogy nem csináltak belőle is kommunista ellenállót, ahogy azt a másik szerencsétlen sorsú nagy magyar költővel, József Attilával tették.

Szerencséje a kiadónak és az „összeállító“ Medvigy Endrének, hogy Sértő valódi felkarolója és támogatója, a „nyilas“ Fiala Ferenc már nincs az élők sorában, mert tőle méltó választ kaptak volna. Így kénytelen vagyok szerény képességeimmel magam rámutatni azokra a hazugságokra, csúsztatásokra, hamisításokra, amelyek mellett az igazság védelmében már nem lehet szó nélkül elmenni.

Szőcs Zoltán évekkel ezelőtt már megpróbálta a Hunnia hasábjain Sértő „nyilastalanítását“, de akkor úgy véltem, hogy a különben kitűnő cikkíró és Szabó Dezső szakértő valószínűleg ismeretek hiányában, hamis forrásokra támaszkodva esett ekkora tévedésbe. Annakidején méltó válaszban részesült Major Tibortól a Szittyakürt hasábjain, de ez sem akadályozta őt abban, hogy később Wass Albert esetében is beleessen ugyanabba a hibába, egy, a Funtineli boszorkány című könyvnek szánt kritikájában, amely a Havi Magyar Fórumban látott napvilágot. Remélem, azóta Szőcs Zoltán is belátta, hogy aki ne tud arabusul, az ne beszéljen arabusul…”

(Visited 94 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Dobszay Károly: Az igazság védelmében” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…